Една от най-големите вятърни турбини в света регистрира забележително общо производство на енергия от възобновяеми източници, генерирайки огромните 359 мегаватчаса в рамките на 24 часа.

В туит Siemens Gamesa, испанско-германска вятърна инженерна компания, която произвежда вятърни турбини за наземни и офшорни услуги, отбеляза, че техният SG 14-222 DD е счупил рекорда за най-голяма мощност, произведена от една турбина за един ден. Компанията твърди, че турбината е произвела достатъчно енергия, за да измине 1.8 милиона километра в средноголяма електрическа кола.

SG 14-222 DD сега се изравни с номиналния капацитет от 14 MW на най-големите турбини Haliade-X на GE и изостава само след гигантските 15 MW платформи Vestas и световния категоричен офшорен шампион - чудовищната MingYang 16 MW.

Това, което прави подвига още по-необикновен, е, че огромната вятърна турбина постигна този крайъгълен камък само десет месеца след като произведе първото си електричество и го достави към мрежата в тестовия център в Остерилд, Дания. Прототипът беше монтиран в центъра през ноември 2021 г. и започна да произвежда електричество месец по-късно.

SG 14-222 DD е офшорна вятърна турбина с мощност 14 мегавата (MW) с капацитет до 15 MW с функцията Power Boost. Състои се от ротор с диаметър 222 метра, лопатки B108 с дължина 108 метра, които могат да бъдат рециклирани, и пометена площ от 39 000 квадратни метра.

„Всяко ново поколение на нашата технология за офшорна турбина с директно задвижване, която използва по-малко движещи се части от турбините с редуктори, позволява по-висока производителност, като същевременно поддържа надеждност. Ние сме в състояние да намалим времето за пускане на пазара на SG 14-222 DD благодарение на стандартизирани процеси и напълно развита верига за доставки. Позволяване на производство в голям обем при нисък риск. Серийното производство е планирано за 2024 г.“, пише компанията.

По-рано през юни компанията получи твърда поръчка за 60 от своите офшорни вятърни турбини SG 14-222 DD, които ще бъдат инсталирани в 882 MW офшорна вятърна ферма Moray West в Шотландия.

Снимка: Siemens Gamesa

Виж още: Ще остане ли Европа без мобилни комуникации тази зима?