Сякаш последствията от изменението на климата вече не са се оказали достатъчно катастрофални, че сега едно шокиращо ново проучване установи, че над половината от всички човешки патогенни заболявания могат да се влошат от изменението на климата, предизвикано от парникови газове.

В ново проучване, публикувано тази седмица в списанието Nature Climate Change, международен екип от изследователи анализира научни статии от няколко десетилетия, които директно документират човешки патогени, засегнати от „климатични опасности“ в определено време и място.

Оттам учените успяха да начертаят огромните 1006 връзки между човешките патогени и десет „опасности, свързани с климата“, които варират от горещи вълни до обилни валежи. Те установиха, че 58 процента от болестите – 218 от 375 – са показали, че се обострят от изменението на климата.

Това изобщо не е добра новина, като се има предвид, че светът все още е засегнат от продължаваща пандемия, като значителна епидемия от маймунска шарка вече се третира като национална спешна здравна ситуация от администрацията на президента Байдън.

Авторите твърдят, че способността на изменението на климата да засяга болестите е известна отдавна, но никога досега не е била количествено определена и подробно картографирана.

Въпреки че не можем да бъдем 100 процента сигурни в точните причинно-следствени връзки между изменението на климата и разпространението на болестта, изследователите очертаха четири ключови начина, по които изменението на климата засяга човешките патогени.

Първите два начина описват тенденцията климатичните опасности да съберат патогени и хора в по-близък контакт. Например променящите се модели на дъжд довеждат комарите близо до населените места, а горещите вълни принуждават по-голям брой хора да влизат във водата, в които се разпространяват болести, предавани по вода.

Третият начин предполага, че изменението на климата може директно да засили самите патогени. Позовавайки се на други проучвания, които показват, че повишаването на температурите всъщност е помогнало на болестите да се аклиматизират към топлината, изследователите също така посочват застоялата вода, която обилните валежи и наводненията оставят след себе си, която може да служи като място за размножаване на комари, разпространяващи болести.

И накрая проучването идентифицира как изменението на климата отслабва способността на човешкото тяло да се бори с патогените. В резултат на климатично бедствие например хората може да бъдат принудени да живеят в пренаселени, нехигиенични условия. Здравословното снабдяване с храна вероятно ще бъде недостъпно, което ще доведе до недохранване, а то прави тялото уязвимо към болести.

И това не е утешително разкритие, като се има предвид, че изменението на климата е свързано с увеличаването на свързаните с времето бедствия през последните 50 години. Като цяло това не е пречка, която хората лесно ще преодолеят, твърдят учените.

„Мащабът на уязвимостта за една или две болести може да се преодолее“, казва Камило Мора, водещ автор и доцент в катедрата по география и околна среда в Университета на Хавай.

„Но когато говорите за 58 процента от болестите, а 58 процента от тези болести могат да бъдат засегнати или предизвикани по 1000 различни начина, нещата са съвсем други“, добави той. „Така че за мен това също разкриваше факта, че няма да можем да се адаптираме към изменението на климата.“

Прогнозата на Мора не оставя много място за оптимизъм, но тежката истина за борбата с климатичната криза все още е в сила: трябва драстично да намалим емисиите на парникови газове.


Снимка: Unsplash

Виж още: 16 полезни хакa за умния ви телевизор, за които не подозирате