Многобройните пръстени на Сатурн изчезват, а през 2025 г. пръстените изобщо няма да се виждат от Земята, поне временно.

Системата от пръстени на Сатурн се простира на 300 000 километра от повърхността на планетата, което я прави ясно видима за звездобройците на Земята, според NASA. През 2025 г. обаче газовият гигант ще се наклони на една страна със Земята, което ще накара огромните пръстени да изчезнат в почти невидима линия.

Въпреки огромната ширина на структурите, вертикалната височина на пръстените обикновено е 90 метра, което означава, че на всеки 15 години, когато Сатурн се вижда идеално отстрани, пръстените са почти невъзможни за забелязване, което създава илюзията, че са изчезнали.

За последен път това астрономическо събитие - наречено сатурново равноденствие - се случи през септември 2009 г. Следващото равноденствие се очаква да настъпи на 6 май 2025 г., според Европейската космическа агенция.

Пръстените отново ще бъдат видими, след като наклонът на Сатурн се коригира допълнително, което ще позволи на астрономите на Земята да виждат южния полюс на планетата.

Сатурн, втората по големина планета в Слънчевата система, е известен със своите пръстени, които са открити за първи път от италианския астроном Галилео Галилей през 1610 г. Според NASA небесните обръчи са съставени от парчета комети, астероиди, раздробени луни, прах и лед. Някои отломки в пръстените са по-малки от песъчинка, докато други са по-големи от планини.

Но пръстените се разсейват със скорост, която тревожи учените.

Гравитацията привлича материала в пръстените на Сатурн към повърхността, а примките може да изчезнат напълно през следващите 300 милиона години, заявиха от NASA през 2018 г. "Сатурн губи пръстените си със скорост, съответстваща на "най-лошия сценарий", написа тогава агенцията.

Според NASA пръстените са "сравнително млади" и е възможно да са се образували по време на ерата на динозаврите тук, на Земята.

Снимка: Unsplash

Виж още: Това видео ще ви отведе на разходка из Слънчевата система (ВИДЕО)