Астрономите са открили "провалена" звезда, която не може да поддържа ядрен синтез в ядрото си, но е с 2000 градуса по Целзий по-гореща от Слънцето благодарение на близостта си със звезден спътник.

Неуспешната звезда, известна още като кафяво джудже, се намира на около 1400 светлинни години от Земята и обикаля около обект, наречен бяло джудже. Белите джуджета са охлаждащи се остатъци от слънцеподобни звезди, които са изчерпали горивото си в края на звездния си живот.

Кафявите джуджета са любопитни обитатели на Вселената. По време на формирането си тези обекти не са успели да натрупат достатъчно вещество, за да запалят процеси на ядрен синтез в ядрата си и да се превърнат в истински звезди. Но от друга страна, те са малко прекалено големи, за да бъдат наречени планети. Изключително горещото кафяво джудже, описано в новото изследване, например е около 75 до 88 пъти по-масивно от Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система.

Кафявите джуджета също често са трудни за откриване, тъй като излъчват само остатъчна топлина, останала от формирането им. Въпреки че температурата им може да достигне до 4500 градуса по Целзий, много от тях имат повърхностна температура от едва няколкостотин градуса. Новооткритото кафяво джудже, наречено WD 0032-317B, обаче има повърхностна температура от над 7000 градуса, което го прави най-горещото кафяво джудже, наблюдавано някога, се казва в изявление. За сравнение, температурата на повърхността на Слънцето е около 5500 градуса, което означава, че тази особена звезда е с над 2000 градуса по-гореща от Слънцето.

Необичайната температура на това кафяво джудже не е резултат от някакъв странен вътрешен процес. По-скоро тя се дължи на близостта му с гореспоменатото бяло джудже. Наречено WD 0032-317, то е известно на астрономите от началото на 2000-те години.

Въпреки че този звезден труп вече не изгаря активно гориво в себе си, е изчислено, че има изключително гореща повърхностна температура от около 37 000 градуса.

Следователно, тъй като кафявото джудже обикаля толкова близо до това бяло джудже - по-близо дори от Меркурий до Слънцето - то поглъща тонове от радиацията на остатъка. Това кара страната на кафявото джудже, обърната към бялото джудже, да се нагрява до екстремни температури, но страната, обърната настрани, остава много по-хладна, като температурата на повърхността достига максимум 4900 градуса.

Преди това учените смятаха, че свръхгорещото бяло джудже е част от двойна система с друго бяло джудже. Но измерванията на светлинните спектри, или състава на светлината, излъчвана от този странен обект, разкриха, че мистериозният спътник всъщност е кафяво джудже. Тези измервания бяха направени от Много големия телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили.

Снимка: Unsplash

Виж още: Професор от Харвард: богоподобни извънземни може да създават вселени в лаборатории