В Кейп Канаверал, Флорида, тече финалната подготовка за ключовата мисия за кацане на американски спускаем апарат на Луната - постижение, което не е виждано повече от 50 години след края на проекта "Аполо".

Като се изключат пропуските в последния момент, мисия Peregrine 1, кръстена на най-бързото животно на Земята, ще се изстреля в небето в 5:18 ч. българско време в понеделник. След като заобиколи планетата, тя ще се насочи към Луната и ще навлезе в лунна орбита преди опит за кацане скоро след изгрева на 23 февруари.

Дори и в света на космическите изследвания, мисията се смята за рискована. Въпреки че НАСА разполага с инструменти на борда на роботизирания спускаем апарат, това е търговска операция. Нито една частна компания не е постигала меко кацане на Луната или на друго небесно тяло.

"Тук има много неща, които са заложени на карта за нас", казва Джон Торнтън, главен изпълнителен директор на Astrobotic, фирмата от Питсбърг, която ръководи мисията. "Това е смесица от емоции. Има тръпка и вълнение, но също така съм и малко уплашен, защото много неща са рисковани."

Към напрежението се прибавя и фактът, че ракетата "Вулкан", на която се намира Peregrine, никога не е летяла преди, въпреки че производителят ѝ, United Launch Alliance, има 100% успеваемост на мисиите с предшестващите я ракети.

Peregrine е първата мисия, която ще лети в рамките на инициативата на НАСА за търговски услуги на Луната (CLPS) - нова схема, при която космическата агенция плаща на частни компании да доставят научно оборудване до Луната. Peregrine пренася пет товара на агенцията и 15 други участници. Единият от тях, марсоход с размер на кутия за обувки от университета "Карнеги Мелън", ще стане първият американски робот, който ще се завърти на Луната.

"Цялата тази задача не е лесна", казва Крис Кълбърт, ръководител на програмата CLPS в космическия център Джонсън на НАСА. "Кацането на Луната е изключително трудно. Осъзнаваме, че успехът не може да бъде гарантиран."

Не всички товари са научни: заедно с тях пътуват копие на Уикипедия, физическа монета, заредена с един биткойн, и "лунни кутии" на DHL, в които се пренасят сувенири - от романи и снимки до малка част от Еверест. Също така на борда, благодарение на фирмите за космически паметници Elysium Space и Celestis, има кремирани човешки останки и ДНК, част от които принадлежат на Джийн Родънбъри, създателя на "Стар Трек".

Апаратът се насочва към древен поток лава, наречен Sinus Viscositatis, или Заливът на лепкавостта, наречен така, защото образуванията показват, че лавата е имала необичайна консистенция. Ако всичко върви добре, инструментите ще измерват нивата на радиация, повърхностния и подповърхностния воден лед, магнитното поле и изключително слабия слой газ, наречен екзосфера. Очаква се показанията да помогнат за минимизиране на рисковете и използване на природните ресурси на Луната, когато хората се завърнат на нейната повърхност.

Снимка: Unsplash/Astrobotic Technology

Виж още: ChatGPT е готов да лъже и мами, когато го притиснете да изкара пари

 

Тагове: