Миналата година мисия на НАСА доказа, че хората могат да променят курса на астероид, като блъснат в него космически кораб. Но ако само сблъсъкът не е достатъчен, имаме поне един алтернативен вариант: да го унищожим с ядрено оръжие.

Ново проучване, публикувано след успешното преместване на астероид от мисията на НАСА Double Asteroid Redirection Test (DART), изследва как едно ядрено устройство би могло да пренасочи заблуден космически камък, идващ към Земята. (Въпреки десетилетията на търсене все още не сме открили истински проблемни астероиди, но търсенето и изследванията продължават като предпазна мярка).

"Ако разполагаме с достатъчно време за предупреждение, потенциално бихме могли да изстреляме ядрено устройство, изпращайки го на милиони километри разстояние до астероид, който се насочва към Земята", казва в изявление Мери Бърки, физик в Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор".

Изследователите в областта на планетарната отбрана активно проучват филмовата възможност да отблъснат наближаващ астероид с ядрена детонация, както направи Брус Уилис в холивудския филм "Армагедон" от 1998 г. Като част от тези изследвания Бърки и колегите му разработват нов модел, който симулира какво ще причинят високоенергийните рентгенови емисии на ядрената детонация на астероида.

На хартия взривяването на астероид има предимства пред мисия като DART. Най-голямото е енергийното: ядрените устройства са способни да произвеждат повече енергия на маса от която и да е човешка технология. И тъй като при изстрелването на космически астероиди винаги трябва да се сведе до минимум масата, ядрената бойна глава може да нанесе много по-мощен удар, отколкото космическият кораб от типа на DART може да постигне.

"След това бихме детонирали устройството и или бихме отклонили астероида, като го запазим непокътнат, но осигурим контролирано отблъскване от Земята, или бихме могли да разрушим астероида, като го раздробим на малки, бързо движещи се фрагменти, които също биха пропуснали планетата", каза Бърки.

При ядрена детонация голяма част от енергията се предава под формата на рентгенови лъчи. Ако ядрен взрив удари астероид, тази мощна радиация може да обхване астероида и да изпари всички материали, които имат нещастието да се окажат на пътя ѝ. Бърки и колегите му разработиха своя модел, за да симулират тези ефекти върху четири различни материала на астероида и при различни условия.

От решаващо значение е да се гарантира, че всеки опит за отклоняване на астероид действително ще отклони астероида на безопасен курс и няма да причини съпътстващи щети, като изпрати астероидни парчета към хората. Поради тази причина изследователите казват, че се надяват учените, занимаващи се с планетарна защита, да използват този модел, за да получат по-ясна представа, преди да опитат каквото и да било.

Снимка: Unsplash

Виж още: Земята може да се превърне в необитаем ад до няколкостотин години заради парниковите газове