През януари първият човешки пациент най-накрая получи имплантиран мозъчен чип от невротехнологичната компания Neuralink на Илон Мъск. Три седмици по-късно Илон Мъск предостави актуална информация за състоянието на пациента по време на чат в социалната мрежа Х. Според него пациентът вече се е възстановил напълно и може да управлява курсора на компютъра, като използва само мислите си.

„Напредъкът е добър и пациентът изглежда се е възстановил напълно, без никакви вредни ефекти, за които да знаем. Пациентът е в състояние да движи мишката по екрана, като просто мисли“, казва Мъск, цитиран от Ройтерс.

Невротехнологичната компания получи одобрение да стартира първото клинично проучване върху хора от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) през май миналата година.

N1 чипът на Neuralink се имплантира в черепа на пациента и е свързан с мозъка чрез малки нишки, по-тънки от човешки косъм. Нишките съдържат 1024 електрода, способни едновременно да улавят сигнали и да стимулират милиони мозъчни неврони. Сигналите се прехвърлят безжично за обработка и интерпретация. Технологията се нарича интерфейс мозък-компютър (BCI). На теория такива интерфейси могат да донесат огромни ползи за пациенти, чийто живот е бил сериозно засегнат от болести или наранявания. Не говорим само за парализирани пациенти, които могат да ходят, но и за възстановяване на способността да виждат или дори за подобряване на цялостните способности на хората, като контролиране на електронни устройства чрез мислене.

N1 не е единственият продукт на Neuralink. Компанията е разработила и собствен хирургически робот R1 за прецизно, бързо и безопасно имплантиране на мозъчни чипове.

Докато Neuralink предлага надежда за много пациенти – като се има предвид, че компанията е в състояние да успее в усилията си да тества и развие технологията към потребителско решение – Мъск има много по-високи амбиции, както обикновено. Неговата крайна цел е да постави човечеството наравно с изкуствения интелект.

Снимка: Unsplash/Neuralink

Виж още: Група ученици сглобиха най-малкия хуманоиден робот в света (ВИДЕО)