Според неотдавнашен доклад на Bloomberg от Ашли Ванс хиляди хора са проявили интерес към мозъчните импланти на Neuralink.  
Журналистът, който е един от биографите на Илон Мъск, заявява че е посетил съоръженията на Neuralink 10 пъти в рамките на три години. Според информацията, с която разполага, компанията все още не е имплантирала своето устройство на човек, но има за цел да оперира 11 души през следващата година и повече от 22 000 до 2030 г. 
По-рано тази година Американската агенция по храните и лекарствата даде на Neuralink разрешение да започне изпитания на своето устройство, което Мъск описа като "Fitbit в черепа". Преди това, през март, Агенцията за контрол на храните и лекарствата отхвърли кандидатурата на Neuralink за тестове с хора поради опасения за безопасността, съобщи Ройтерс, включително, че кабелите, свързани с мозъчния чип, могат да се движат в главата на субекта или че чипът може да прегрее. 
През септември компанията започна набирането на кандидати за първото си изпитване на технологията върху хора. В публикация в блога си Neuralink съобщи, че търси хора с парализа на четирите крайника вследствие на травма на гръбначния мозък или амиотрофична латерална склероза. Компанията заявява, че се надява в крайна сметка да създаде устройство, което ще създаде своеобразна симбиоза между хората и машините и ще позволи на хората да изпращат съобщения или да играят игри, използвайки само мислите си. Но на първо място компанията казва, че се надява да помогне на хора с неврологични заболявания. 

Ванс, който е автор на биографичната книга от 2015 г. Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future, казва в доклада си, че въпреки "огромния интерес от страна на хиляди потенциални пациенти" компанията все още търси първия си доброволец или "човек, който е готов да му бъде отстранено парче от черепа от хирург, за да може голям робот да вкара серия от електроди и свръхтънки проводници в мозъка му".
  
Ванс цитира милиардера, който казва, че Neuralink трябва да ускори темпото си, за да е в крак с изкуствения интелект и възможността за появата на същество с изкуствен интелект, което няма да е дружелюбно към хората. 

Снимки: Unsplash

Виж още: ИИ чатботът на YouTube е достъпен в ранна версия за платени абонати