Първият в света „дървен сателит“ се готви да стартира своето пътуване тази година. WISA Woodsat, наносателит, който е с размери 10 на 10 на 10 сантиметра и тежи около 1 килограм, използва специален тип покрит шперплат (наречен WISA) за своите повърхностни панели. Дървеният сателит ще се използва като част от мисия, проектирана от Arctic Astronautics - финландска компания, произвеждаща комплекти по астрофизика за студенти. Целта на мисията е да се тества поведението и издръжливостта на тези шперплатови панели в екстремните условия на Космоса и да се оцени неговата годност за бъдещи мисии.

Сателитът ще бъде оборудван с две камери, едната от които ще бъде прикрепена към метален селфи стик, което позволява на екипа на мисията да наблюдава как повърхността на шперплата на сателита се променя в космическата среда.

„Основният материал е шперплат от бреза и ние използваме по същество точно същото, което бихте намерили в железария или в цех за изработка на мебели“, казва главният инженер на Woodsat Самули Ниман, който е и съосновател на Арктическата астронавтика. „Основната разлика е, че обикновеният шперплат е твърде влажен за космически цели, така че ние поставяме дървесината си в термична вакуумна камера, за да я изсушим. След това извършваме и нанасяне на много тънък слой алуминиев оксид.“

И така, как сателитът, направен от дърво, може да оцелее в космическото пространство?

Според Ниман алуминиевият оксид (химично съединение, обикновено използвано за капсулиране на електрониката) ще помогне да се предотврати отделянето на газ в космическата среда. Той също така ще предпази повърхността от излагане на корозивен кислород, който може да бъде намерен по краищата на земната атмосфера. Този тип кислород, създаден, когато силно UV лъчение от Слънцето разделя нормалните молекули на кислорода, е открит за първи път, когато е повредил топлинните одеяла на ранните мисии на космическата совалка на НАСА.

Сателитът, който се захранва от девет малки слънчеви клетки, ще бъде оборудван с радиолюбителски полезен товар, който ще позволи на любителите да предават радиосигнали и изображения по целия свят.

Арктическата астронавтика преди това летяла с дървен куб на метеорологичен балон, който обаче не преминавал линията на Карман, границата между атмосферата и Космоса. Настоящият Woodsat е ново поколение на технологията. Той ще бъде изстрелян в своята полюсна орбита на 500 и 600 километра c ракетата Electron на Rocket Lab през ноември тази година.

Снимка: Arctic Astronautics

Виж още: Ако имате този iPhone, сърцето ви може да бъде изложено на риск