Разположен в Уилтшър, Англия, Стоунхендж е сред най-известните туристически атракции в страната, като около 1.6 милиона души посещават праисторическия паметник всяка година. Като се има предвид неговата популярност, за повечето хора е обичайно да приемат, че сме разбрали всичко, което трябва да знаем за Стоунхендж.

Всъщност обаче това не е така. Въпреки че историците и изследователите отдавна се опитват да разберат действителната цел зад изграждането на тези невероятни структури, те рядко са постигали консенсус.

Докато някои историци смятат, че това не е нищо повече от гробище, датиращо от 3000 г. пр.н.е. (това е преди повече от 5000 години), общоприетият отговор е, че това е някакъв инструмент за отчитане на времето или календар. Никой от тях обаче не успя да демонстрира как цялата структура функционира като календар, което доведе до няколко въпроса без отговор.

Това беше досега. Ново изследване, публикувано от проф. Тимъти Дарвил, археолог от университета в Борнемут, може да е отговорило на вековния въпрос за това, какво е бил Стоунхендж и по-важното как структурата е била използвана от хората, които са я построили.

Проф. Дарвил казва, че е трябвало да хвърли нов поглед върху Стоунхендж, след като последните разкрития около структурите са му дали улики за това, откъде идват камъните.

След като проучване от 2016 г. установи, че три значими структури на Стоунхендж идват от един източник, разположен в район, наречен Marlborough Downs, също беше потвърдено, че те не са били местени или променяни, след като са били поставени. Проучването също така показва, че всички тези структури са създадени в периода 2620–2480 г. пр.н.е.

Въз основа на всички тези данни и съществуващите познания, че цялата структура функционира като едно цяло, проф. Дарвил казва, че Стоунхендж е могъл да бъде слънчев календар, като всеки от камъните е част от структурата, представляващ ден, а части от кръга от камъни съответстват на седмици.

Същността на разказа на учения е, че основният кръг (наречен кръг на Сарсен) на Стоунхендж се състои от 30 големи камъка (много от които са преобърнати и липсват), които представляват 30 дни. Умножаването на тези 30 камъка по 12 дава общо 360 дни. Десет допълнителни камъка вътре в кръга на Сарсен са поставени в групи от по два, което доведе до пет двойки камъни, които според проф. Дарвил представляват пет допълнителни дни, като по този начин броят на дните в календара става 365.

В допълнение към тези камъни четири бяха разположени извън кръга. Професорът твърди, че тези камъни са били там, за да добавят ден към календара на всеки четири години, като по този начин довеждат една слънчева година в календара да представлява 364.25 дни. Това е забележително близо до броя на дните, които имаме в съвременния Григориански календар.

Това обаче е толкова близо, колкото календарът на Стоунхендж би стигнал до съвременния календар. Има огромни доказателства, че хората, които са използвали Стоунхендж като календар, са считали всеки 10-и ден за важен, което вероятно показва 10-дневна седмица, като всеки 30-дневен месец е разделен на три седмици с продължителност по десет дни.

Проучването обсъжда произхода на структурата и дали хората, които са я построили, са го направили, използвайки външно влияние, включително принос от египтяните. Въпреки че остава да се види как останалата част от научната общност ще отговори на най-новите разкрития на проф. Дарвил за Стоунхендж, не може да се отрече, че неговите открития са доста интригуващи.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Астероид, широк 1.2 километра, наближава Земята. Има ли място за паника?