На фона на актуалното военностратегическо напрежение между Вашингтон и Пекин САЩ поставиха Китайската академия на военномедицинските науки и 11 свързани изследователски института в областта на биотехнологиите в черен списък за износ на технологии, поради предполагаемо подпомагане на китайските военни при разработката на оръжия за „контрол на мозъка и поведението“. Министерството на търговията на САЩ е поставило изследователските институти в „списъка на субектите“, което забранява на американските компании да изнасят технологии, идващи от Америка, за китайските институции.

„Китай използва тези технологии, за да упражнява контрол над своите граждани и да продължава репресиите си срещу членове на етнически и религиозни малцинствени групи“, казва Джина Раймондо, министър на търговията на САЩ.

Високопоставен американски служител добавя, че Китай използва новооткрити биотехнологии, за да се опита да разработи бъдещи военни приложения, които включват „редактиране на гени, подобряване на човешката производителност и интерфейси на мозъчните машини“. Майкъл Орландо, ръководител на Националния център за контраразузнаване и сигурност, наскоро посочи, че САЩ предупреждават компаниите за усилията на Китай да получат американски технологии в пет ключови сектора, включително биотехнологиите, и квалифицира това като заплаха за националната сигурност.

Отделно Министерството на финансите на САЩ постави DJI, който е най-големият производител на дронове в света, и седем други групи в списъка на „китайските компании с връзки с военнопромишлен комплекс“ за предполагаемо участие в улесняването на наблюдението на уйгурите в Синдзян. На американските инвеститори е забранено да влагат средства в която и да е от пет дузини китайски групи, които сега са в черния списък на Министерството на финансите.

Обектите на санкциите включват Megvii и CloudWalk Technology, две компании за софтуер за разпознаване на лица, и Dawning Information Industry, производител на суперкомпютри, който управлява облачни изчислителни услуги в Синдзян. Другите имена са Xiamen Meiya Pico, група за киберсигурност, която работи с правоприлагащите органи, Yitu Technology, компания за изкуствен интелект, Leon Technology, компания за облачни изчисления, и NetPosa Technologies, производител на облачни системи за наблюдение.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ето как Луната може да поддържа 8 млрд. души с кислород за 100 000 години

Тагове: