Насекомите имат уникалната способност да работят в екип. Мравките живеят в колонии и се грижат за прехраната си, като общуват помежду си, оставяйки следи от феромони така, че никога да не остават сами. Те се следват една друга и подбират най-доброто за своя вид, като едно цяло. Подобно е и при пчелите – те например, избират своя дом с единодушно решение. Първо няколко разузнавателни пчели набелязват няколко места, където може да се съгради кошер, след което други ги следват, като всяка пчела прави личен избор. Кошера се прави там, където са отишли мнозинството пчели.

 

Вдъхновени от примери като тези, сега учени по целия свят наблягат на създаването на насекоми роботи, които ще могат да помагат на хората с трудоемки и опасни задачи. Според Карл Бьорингър от Университета Вашингтон, подобни робо-пчели  ще могат да носят предмети с тегло поне седем пъти колкото тяхното, да проникват в труднодостъпни места при спасителни мисии и  да предават съобщения на хора в беда.

 

Роботите-насекоми са хит сред инженерите и вече са се преврнали в цел за множество от най-добрите организации в света. Сред университетите, които разработват робо-насекоми под една или друга форма в момента са: Харвард, MIT, Университет Валпараисо в Чили, Университетът Мичиган, Корнел, Пен Стейт и Джорджия Тех.