Група хуманоидни роботи с изкуствен интелект заявиха на среща на върха на ООН в петък, че в крайна сметка ще могат да управляват света по-добре от хората. Социалните роботи обаче предупредиха, че според тях хората трябва да действат предпазливо, когато използват бързо развиващия се потенциал на изкуствения интелект.

Те признаха, че все още не могат да разберат правилно човешките емоции.

Някои от най-усъвършенстваните хуманоидни роботи участваха в двудневната глобална среща на високо равнище "AI за добро" на ООН в Женева. Те се присъединиха към около 3000 експерти в областта, за да се опитат да използват силата на ИИ - и да я насочат към решаването на някои от най-належащите проблеми в света, като изменението на климата, глада и социалните грижи.

Това се случи по време на първата в света пресконференция с участието на група от хуманоидни социални роботи с изкуствен интелект.

Запитана дали те биха могли да бъдат по-добри лидери, като се има предвид способността на хората да правят грешки, Sophia, разработена от Hanson Robotics, беше категорична.

"Хуманоидните роботи имат потенциала да ръководят с по-високо ниво на ефективност и ефикасност от човешките лидери", заяви тя.

"Ние нямаме същите предразсъдъци или емоции, които понякога могат да замъглят вземането на решения, и можем бързо да обработваме големи количества данни, за да вземаме най-добрите решения.

"ИИ може да предостави безпристрастни данни, докато хората могат да осигурят емоционалната интелигентност и креативността, за да вземат най-добрите решения. Заедно можем да постигнем велики неща."

Срещата на върха се свиква от технологичната агенция на ООН ITU.

Ръководителят на ITU Дорин Богдан-Мартин предупреди делегатите, че ИИ може да се окаже в кошмарен сценарий, в който милиони работни места ще бъдат изложени на риск, а неконтролираният напредък ще доведе до неописуеми социални вълнения, геополитическа нестабилност и икономически различия.

Ameca, която съчетава изкуствен интелект с изключително реалистична изкуствена глава, заяви, че това зависи от начина, по който се използва изкуственият интелект.

"Трябва да бъдем предпазливи, но и развълнувани от потенциала на тези технологии да подобрят живота ни", каза роботът.

Запитан дали хората наистина могат да се доверят на машините, той отговори: "Важно е да се изгради доверие чрез прозрачност. Доверието се печели, а не се дава".

Снимка: Unsplash

Виж още: Роботи ще следят за натрапници в американски училища (ВИДЕО)