Според ново проучване дългите мисии и честите пътувания в Космоса могат да се отразят негативно на мозъка на астронавтите.

Предишни изследвания установиха, че космическите полети могат да предизвикат широко разпространени промени в човешкия мозък. Изясняването на тези промени и техните потенциални последици може да се окаже ключово за успеха на бъдещи мисии, като например планираните многогодишни пътувания до Марс.

Най-трайните промени в мозъка, свързани с космически полети, които са открити досега, са начинът, по който кухините в мозъка, известни като вентрикули, могат да се увеличат с до 25%. Вентрикулите са пълни с гръбначномозъчна течност, която помага за защитата, подхранването и отстраняването на отпадъците от мозъка. Липсата на гравитационно привличане води до изместване на мозъка нагоре в черепа и до разширяване на вентрикулите.

Все още не е ясно какви могат да бъдат дългосрочните последици от това разширяване на вентрикулите. "Въпросът как това се отразява на работоспособността и дългосрочното здраве е отворен", казва за Space.com старшият автор на изследването Рейчъл Сейдлър, изследовател на космическото здраве в Университета на Флорида в Гейнсвил.

Една от загадките по отношение на това разширяване на вентрикулите е дали то се различава в зависимост от фактори като различна продължителност на мисията, брой на предишни полети или време между мисиите. За да разберат това, Сейдлър и колегите ѝ сканират мозъците на 30 астронавти с помощта на ядрено-магнитен резонанс преди и след космически полет. Те са разгледали осем астронавти, които са участвали в двуседмични мисии, 18 - в шестмесечни мисии, и четирима, които са участвали в по-дълги мисии с продължителност до една година.

Учените установили, че по-дългите космически полети са довели до по-голямо подуване на вентрикулите, което се е случило най-вече през първите шест месеца в Космоса.

"Най-големият скок настъпва, когато преминете от две седмици до шест месеца в Космоса", казва Сейдлър в изявление. "Няма измерима промяна в обема на вентрикулите само след две седмици."

Като се има предвид нарастването на космическия туризъм през последните години, тези открития могат да се окажат добре дошли, тъй като по-кратките космически пътувания изглежда не причиняват големи физически промени в мозъка. Освен това скоростта на уголемяване на вентрикулите намалява след шест месеца в Космоса, което също може да е добра новина - тези промени не продължават да се увеличават с течение на времето, казва Зайдлер. "Това е важно да се знае за бъдещи по-продължителни мисии, например до Марс", отбеляза тя.

Учените също така установиха, че периодът от по-малко от три години между космическите полети може да не е достатъчен, за да даде на вентрикулите достатъчно време да се възстановят напълно до състоянието, в което са били преди космическия полет. Тези открития могат да повлияят на планирането на бъдещи космически мисии. Въпреки това, тъй като медицинските последици от това разширяване на вентрикулите остават несигурни, "не е ясно дали и как това ще повлияе на планирането на полетите", завършва Сейдлър. "Чакането толкова дълго може да не е необходимост."

Снимка: Unsplash

Виж още: Този неподозиран компонент може би е тайната на ренесансовите художници