Русия планира да построи нова космическа станция, защото настоящата Международна космическа станция ще издържи най-много още едно десетилетие. Това заяви ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин в интервю за в. "Комсомольская правда".

Рогозин каза, че все още не е ясно дали новата станция ще бъде руска или международна. Той допълни, че настоящата станция ще бъде действаща само за още 7 до 10 години.

МКС, чиито сегменти са построени от Русия и от САЩ, се ползваше непрестанно през последните две десетилетия. Орбитиращата лаборатория позволява на американски и руски членове на екипажа да осъществяват научно-изследователска дейност, която не би могла да се извърши на Земята. Това е единственото космическо сътрудничество в момента между тези два могъщи съперника.

Рогозин не съобщи график за изграждането от Русия на новата космическа станция. Той само споделя, че техническата подготовка се предполага, че ще започне още сега.

Космическият кораб "Союз МС-16", превозващ екипаж, състоящ се от Крис Касиди от NASA, и Анатолий Иванишин и Иван Вагнер от руската космическа агенция "Роскосмос", за последно замина за Международната космическа станция от стартовия панел в космодрома Байконур, Казахстан, на 9 април 2020 г.

Виж още: Учени от NASA откриха доказателства за паралелна вселена, където времето върви назад