Руската астрономическа програма е изправена пред значителна пречка. Орбиталният телескоп Spektr-R спря да отговаря на команди от 11 януари. Независимо че все още предава сигнали, спътникът на практика вече не може да се използва за бъдещи задачи в сегашното му състояние. Космическата агенция Роскосмос заяви, че ще продължи да се опитва да си възвърне контрола и да реши проблемите на 13 януари в 2 часа московско време, но не е ясно какво ще се случи след това.

Spektr-R се радва на дълъг живот. Русия го изстреля още през 2011 г. и по предварителни планове той е трябвало да служи само до 2014 г. Той беше много полезен за изучаване на радиовълните около необятната Вселена. И все пак загубата на телескопа ще представлява значителен провал - особено за страна, която наскоро е загубила ракета.

През октомври инцидент с ракетата „Съюз МС-10“ приземи аварийно екипажа, като за щастие ранени нямаше. Ще отнеме известно време, преди да стане ясно дали Русия е разгледала и отстранила потенциални системни проблеми. Бързото завръщане на полетите с екипаж обаче може да се окаже облекчение за международната космическа общност. Няколко страни, пътуващи с космически кораби, поне частично са зависими от руските ракети за мисиите на МКС, а значителното закъснение би могло да остави космонавтите по-дълго от очакваното в Космоса и да прекъсне изследователските програми, изваждайки ги от определените графици.

Вероятно е инцидентът със Spektr-R да изнерви и изплаши и онези астрономи, които се справиха с проблема с жироскопа на космическия телескоп "Хъбъл" през октомври.

TP-Link DECO M5 AC1300 - Wi-Fi система с характер

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards