Страни като Китай и Съединените щати също се опитваха да създадат ядрени електроцентрали на вода, но Русия става първата, която пуска истинска плаваща 70-мегаватова АЕЦ с името "Академик Ломоносов". Проектиран от руските атомни специалисти и морски архитекти, съдът е дълъг 144 м., широк е 30 м. и има водоизместимост от 21 000 тона.

„Академик Ломоносов“ първо ще бъде изтеглена до Мурманск, където ще бъде зареден с ядрено гориво. Излизането на първа критичност на реакторите е предвидено за есента на 2018 г. Крайната дестинация е 100 000-ния град Певек, Чукотка, в руския Далечен изток, където ще работи като плаваща АЕЦ.

Там плаващата атомна централа ще замести остарялата Билибинска АЕЦ в Певек и Чаунската ТЕЦ. След свързването към мрежата, „Академик Ломоносов“ ще стане най-северната атомна инсталация в света.

Според Москва това е изключително важно събитие както за Русия, така и за ядрената индустрия по целия свят. Плаващите атомна централи ще осигурят електричество и отопление за най-отдалечените региони, като по този начин ще увеличат растежа и устойчивото развитие.

Постижението може да е впечатляващо от техническа гледна точка, но предизвика гнева на редица екоактивисти. Те сравниха плаващата атомна електроцентрала с истински "ядрен Титаник". Според противници на проекта, след като бъде захранена с ядрено гориво в Мурманск, централата ще е потенциално опасна.