Астронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС) трябваше да измислят някои креативни условия за спане, тъй като в орбиталната лаборатория в момента е малко претъпкано. Още четирима космически пътешественици пристигнаха на МКС сутринта на 24 април чрез мисията Crew-2 на SpaceX, с което общият брой астронавти на борда на станцията достигна 11. Това е много, като се има предвид, че орбиталната лаборатория обикновено приема шест души наведнъж (макар че там са били до 13 членове на екипажа наведнъж).

Осем от 11-те астронавти се качиха на капсулите Crew Dragon - по четирима на Crew-2 и мисията Crew-1, стартирала миналия ноември. Квартетът Crew-1 ще се завърне на Земята в сряда (28 април), така че настоящата тълпа е само временна.

Американският сегмент на МКС разполага с четири легла за астронавти, но сега в тази част на станцията има девет души. Така че някои астронавти ще нощуват на временни договорености. Например Майк Хопкинс и Шейн Кимбро от НАСА - съответно командири на Crew-1 и Crew-2 - ще спят в своите капсули Crew Dragon. Това оставя трима астронавти без легло, което води до набор от импровизирани договорености, наречени CASA - съкращение от Crew Alternate Sleep Accommodation, което също означава „къща“ на испански.

Представителят на Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) Соичи Ногучи и колегите му астронавти от Crew-1 Шанън Уокър и Виктор Глоувър, двамата от НАСА, ще вземат леглата на CASA. Ногучи ще спи във фитнес залата за астронавти, Уокър ще спи в модула на Колумб, а Глоувър ще си почива във въздушния шлюз.

Настоящите обитатели на МКС са астронавтите на НАСА Меган Макартър, Марк Ванде Хей, Кимбро, Хопкинс, Уокър и Глоувър; Ногучи и Акихико Хошиде на JAXA; Томас Песке от Европейската космическа агенция и космонавтите Олег Новицки и Петър Дубров.

Снимка: NASA TV

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви