Китай може да пусне в експлоатация първия елемент от неговата космическа станция още този месец, а заедно с това страната също се готви да изпрати голям космически телескоп, който да се присъедини към нея в орбита за следващите няколко години.

Телескопът на Китайската космическа станция (CSST), планиран за изстрелване през 2024 г., ще действа като космическа светлинна обсерватория за китайски учени за провеждане на изследвания на космическото пространство. Телескопът, понякога наричан Xuntian, което буквално се превежда като "Изследване на небесата", ще има впечатляващ обектив с диаметър 2 метра, което го прави сравним с обхвата на телескопа "Хъбъл". Той обаче има зрително поле 300 пъти по-голямо от това на 31-годишния "Хъбъл", като запазва подобна резолюция.

Широкото зрително поле ще позволи на телескопа да наблюдава до 40 процента от небето в продължение на десет години с помощта на масивно устройство с 2.5 милиарда пиксела разделителна способност. Телескопът ще обикаля Земята заедно с Китайската космическа станция и ще може периодично да се прикачва към нея.

Той ще наблюдава близо до ултравиолетова и видима светлина. По-важните космически и астрономически цели включват изследване на свойствата на тъмната материя и тъмната енергия, мащабната структура на Вселената и образуването и еволюцията на галактиките.

Китай се готви да стартира 11 мисии през 2021 и 2022 г., включително четири пилотирани мисии за фазата на строителството на проекта.

Снимка: NASA

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт