Има няколко холивудски филма за бедствия, които показват какво може да стане, ако гигантски астероид или комета засегнат Земята. Астероиди са се врязвали в нашата планета в далечното минало и на едно такова въздействие се дължи изличаването на повечето динозаври. Едно от най-тревожните космически тела, който преминават през нашата Слънчева система, е известен като Апофис.

Официалното му наименование е 99942 Apophis (2004 MN4), а ESA посочва астероида като един от десетте най-рискови космически обекта. Апофис е древното египетско божество на хаоса и тъмнината и неговият съименник при астероидите ще направи близък заход към Земята през 2029 г. Учените изчисляват, че има приблизително три процента шанс да удари нашата планета, когато направи тази близка маневра.

Учените смятат, че Апофис е около десет пъти по-голям от метеора, експлодирал в атмосферата на Русия през 2013 г. Този руски метеорит избухна с достатъчно мощност, за да разбие прозорци на земята и да нарани стотици хора. ESA казва, че има само един известен астероид, който има по-голям шанс от едно на 100 да удари Земята, и това не е Апофис.

Той е 8-метрова широка космическа скала, известна като 2010 RF12. Този астероид има около седем процента шанс да удари земята през 2095 г. Въпреки това малкият му размер означава, че по-голямата част от него ще изгори в атмосферата, което го прави значително по-малък от руското космическо тяло от 2013 г.

Докато малкият шанс Апофис да засегне планетата ни е прогнозиран за 2029 г., той ще направи близък подход към Земята на 5 март тази година. В този ден той ще премине в рамките на 16.8 милиона километра от нашата планета.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Собствениците на iPhone 6s и първия iPhone SE остават без iOS 15

Тагове: