Джеф Безос показа във Вашингтон модел на космически апарат, който ще кацне на Луната. Най-богатият човек в света обяви, че корабът Blue Moon ще доставя екипировка и ще превозва хора не по късно от 2024 г. Този срок постави правителството във Вашингтон на NASA.

„Можем да ви помогнем да изпълним този срок. Време е отново да кацнем на Луната. Този път ще останем там“, смело заяви Безос. 

В последната година американската космическа агенция предприе редица стъпки, с които се опитва да върне отново човека на естествения спътник на Земята. За целта NASA обяви, че ще работи съвместно и с частни компании.

Виж още: Достъпното лекарство за СПИН става реалност през 2021 г.

Безос показа прототип на апарата с тегло над три тона празен и 15 тона зареден с гориво. Blue Moon ще може да извършва меко кацане на лунната повърхност с полезен товар от 3.6 тона и от 6.5 тона в по-голямата си версия. Целта е той да кацне на южния полюс на земния спътник, където има замръзнала вода.

Blue Moon ще използва и нов тип двигател, който разчита на гориво от водород и кислород. Това позволява гориво да се набавя от запасите от лед на Луната. Очаквано, размерите на модула са точно по мярка за ракетата New Glenn на Blue Origin.

На представянето във Вашингтон Безос подчерта, че в космическите мисии има два ключови фактора - намаляване на цените на полетите и използването на ресурсите, които се намират в космоса.