Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман обещава да изгради мрежа от интелигентни градове, които няма да имат автомобили или пътища. Нарича се The Line благодарение на подреждането на „хиперсвързани футуристични общности“ и ще бъде част от NEOM: проект за 500 милиарда долара, обявен през октомври 2017 г. Според принца разработката ще предлага „свръхскоростен транзит, автономни превозни средства и модерно градско оформление“, което гарантира, че основните съоръжения като училища и медицински клиники не са на повече от пет минути пеша.

„Очаква се нито едно пътуване да не е по-дълго от 20 минути“, заявяват организаторите на проекта в прессъобщението си.

Предполага се, че един милион души ще живеят в The Line. Според официалното съобщение комплексът ще се простира на 170 км и ще се захранва от „100 процента чиста енергия“. Градът ще бъде фокусиран върху природата, с пешеходен слой на повърхността и два допълнителни слоя за инфраструктура и транспорт, скрити отдолу. Освен това организаторите твърдят, че AI ще наблюдава The Line и използвайки данни и прогнозни модели, ще може да измисля начини за подобряване на ежедневието. Изграждането на този мегаполис трябва да започне през това тримесечие. Това е част от Saudi Vision 2030: проект, проектиран за създаване на 380 000 работни места и генериране на 48 милиарда долара в БВП.

Много правителства и компании се опитаха да изградят интелигентни градове през годините. Най-известният е Songdo, технологичен мегаполис, построен на 60 километра западно от южнокорейската столица Сеул. Сингапур и Барселона се опитаха да модернизират градовете си със сензори, които могат да наблюдават потреблението на енергия, качеството на въздуха и паркирането. Sidewalk Labs, компания, собственост на Alphabet, също създаде интелигентен квартал в Торонто, наречен Quayside. Организацията обаче се отказа от проекта миналия май поради „безпрецедентна икономическа несигурност“. Quayside също се сблъска със съпротива от жителите на Торонто, специалисти по неприкосновеността на личните данни и членове на технологичната индустрия през целия процес на планиране.

Снимка: shutterstock

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно