Baidu е близо до това да направи самоуправляващите се автомобили по-практични. Китайският технологичен гигант разкри, че неговата платформа Apollo Computing Unit, която се описва като „първия в света компютър за автономно шофиране“, е готова за употреба на улицата. Това е една скромна на вид кутия, която обаче може да обработва огромни количества данни от пет камери и 12 ултразвукови радара.

Apollo Computing Unit е базиран на процесорите Xilinx и може да се похвали с микроконтролери от производителя на чипове Infineon.

Вероятно ще видим ACU в употреба съвсем скоро. Той ще захранва Apollo Valet Parking, съвместен проект с WM Motor, който автоматично ще ви вземе от желаната локация и ще опрости услугата, без да изисква реални хора за служители. Проектът Apollo Valet Parking трябва да стартира през втората половина на 2020 г. и може да бъде доста полезна услуга по време на пандемия, когато вероятно не искате други хора да се докосват до колата ви.

Фирмата не е единствената, която работи по самоуправляващи се компютри. NVIDIA вече сключи сделки с GM, Toyota и други компании, които биха могли да я превърнат във водещо име в сектора. Въпреки това Baidu може да бъде първият играч, който пусна платформа в реална употреба (макар и ограничена). Това от своя страна може да стимулира конкуренцията и да увеличи шансовете за това скоро да изпитате колите без шофьор от първа ръка.

Снимка: Flickr; shutterstock

Виж още: Има ли край Вселената?