LeoLabs, компания, която следи пътищата на космическите боклуци в нискоземната орбита, обяви в Twitter, че проследява потенциална траектория на сблъсък в средна орбита между неработещ съветски спътник и изхвърлена част от китайска ракета.

Комбинираната маса на двата обекта, които се очаква да преминат един срещу друг с огромната относителна скорост от около 32 900 мили в час, се оценява на 12 тона. Оттогава LeoLabs постоянно актуализира своите модели и нещата изглеждат доста мрачни.

Според последните изчисления на компанията обектите се очаква да се намират в рамките на 24 метра един от друг. Вероятността за сблъсък е по-голяма от 10 процента. Ако сателитите се сблъскат, ударът може да разпространи мрежа от отломки върху обектите от ниската орбита над Земята. Това потенциално може да причини сериозни загуби на спътници и друга космическа екипировка.

Единият от обектите е Parus 64 (Kosmos 2004) - съветски навигационен спътник, изстрелян на 22 февруари 1989 г. и тежащ около 3.5 тона. Другият е китайската ракетна част CZ-4C, за която се предполага, че е изстреляна през 2004 г.

LeoLabs отбелязва, че ракетният елемент CZ-4C ще премине над един от базираните в Нова Зеландия радари малко след очакваното близко разминаване. Това трябва да предостави достатъчно данни, за да се разкрие съдбата на двата обекта и да бъдат проследени всички нови отломки.

Точно този е сценарият, за който експертите по космически полети предупреждават от десетилетия. Земята е обвита в мрежа от космически боклуци, с парчета с размери, вариращи от сантиметри до доста големи компоненти. В момента Американската мрежа за космическо наблюдение следи приблизително 200 000 обекта между 0.4 и 4 инча, 14 000 обекта, по-големи от 4 инча, и хиляди по-големи обекти.

През 1978 г. ученият от NASА Доналд Кеслер публикува забележителен документ за потенциалното въздействие на сблъсъците с космически боклуци в орбитата на Земята. Той предсказа мрачно бъдеще, в което верига от сблъсъци може да изпрати непроницаема вълна от отломки по ниската земна орбита, правейки останалата част от Вселената недостъпна за човечеството в продължение на десетилетия.

Снимка: LeoLabs

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега

Тагове: