Ако търсите нестандартен шрифт, направен от различни храни, трябва задължително да се обърнете към братя Логинови – Владимир и Максим. Шрифтовете, които те правят, са ръчна изработка. Буквално.


Братята са от Естония. Те използват почти всеки възможен материал, който може да се намери в едно домакинство, и създават от него типографски комплекти. Яйца, препечени филийки, пържени картофки, наденички... Напълно е възможно да се изпише „закуска“ от продуктите, включени в нея.

 

Братя Логинови се занимават с тези шрифтове от 2008 г. Въпреки че използват компютър за дооформяне и изчистване на буквите, основната работа се извършва на ръка – всяка буква (от пържени яйца, бекон, риба и още какво ли не) се „сготвя“ и изрязва с нож. „Когато работиш с различни материали, е много важно да си запознат с характеристиките им: дали и как се огъва, топи, пържи и какво определя формата му“, коментират братята. С шрифта от пържени яйца са имали сериозни проблеми – пърженето в тиган разваляло формата, а и ставало много бавно. След няколко неуспешни опита те установили, че е по-добре да ги пържат върху грил, а не на котлон. Използвали са и тънко фолио, чрез което да оформят буквите.

 

Подобен шрифт отнема много време за изработка, а и често се случва продуктите да не реагират по търсения начин. Братята коментират и друг, неочакван проблем, който са имали с червен хайвер: „Това е толкова скъп и вкусен продукт, който не стигна до обработката. Изядохме цялото налично количество – трябваше да създадем шрифта чрез 3D софтуер. Резултатът беше по-добър, отколкото беше истинският материал. Когато направим първия си милион, тогава ще създадем шрифт от черен хайвер.“

А научихте ли, че мъж произвежда бира в... стомаха си?

Тагове: