За първи път в историята, учени успяха да определят за кого си мисли даден човек, чрез сканиране на мозъка му. Ако това откритие се развие, то може да доведе до откриването на технология, която да помага на общуването на хора с аутизъм и други подобни заболявания.

 

Неврологът Нейтън Спренг и колегите му от университета Корнел са хората, провели изследването, което включва 19 души доброволци. На всеки от тях са дадени профилите на четирима въображаеми човека, всеки от който е специфичен в характеристиката си. Двама от тях са приятни и дружелюбни,а другите двама студени и прикрити. Учените са дали на тези герои популярни имена и помолили участниците в изследването да предвидят как конкретния герой би се държал в определена ситуация – например ако някой разлее напитка върху тях във бар.

 

Докато доброволците описвали държанието на всеки герой според своите виждания, учените са сканирали мозъка на всеки един от тях, използвайки функционален магнитен резонанс (fMRI). Te са открили, че различните герои, за които разказват участниците,са свързани с различни части на мозъка и въздействат на средния префронтален кортекс - участъка от мозъка ни, чрез който различаваме черти в характера на околните. Така учените са определили с точност за кой от измислените герои си мисли конкретния доброволец.

 

Вижте и слушалките, които избират музика според настроението ви!

Тагове: