Обект, скрит под земята, е бил локализиран с помощта на квантова технология – дългоочакван крайъгълен камък за науката с дълбоки последици за индустрията, човешкото знание и националната сигурност.

Изследователи от Университета в Бирмингам от Националния център за квантови технологии в Обединеното кралство в областта на сензорите съобщават за своите постижения в сп. Nature. Това е първият в света случай на квантов гравитационен градиометър извън лабораторни условия.

Квантовият гравитационен градиометър, който е разработен по договор за Министерството на отбраната и в проекта Gravity Pioneer, финансиран от UKRI, беше използван за намиране на тунел, заровен на открито в реални условия на един метър под повърхността на земята. Така учените спечелиха своеобразната международна надпревара за изнасяне на технологията извън лабораторията и в реални условия.

Сензорът работи, като открива вариации в микрогравитацията, използвайки принципите на квантовата физика, която се основава на манипулиране на природата на подмолекулярно ниво.

Успехът отваря комерсиален път към значително подобрено картографиране на това, което съществува под нивото на земята. Всичко това ще означава:

- Намалени разходи и закъснения при строителни, железопътни и пътни проекти.
- Подобрено прогнозиране на природни явления като вулканични изригвания.
- Откриване на скрити природни ресурси и изградени структури.
- Разбиране на археологически мистерии, без да се увреждат разкопките.

Текущите гравитационни сензори са ограничени от редица фактори на околната среда. Особено предизвикателство е вибрацията, която ограничава времето за измерване на всички гравитационни сензори за приложения за проучване. Ако тези ограничения могат да бъдат преодолени, проучванията могат да станат по-бързи, по-всеобхватни и с по-ниски разходи.

Сензорът, разработен от д-р Майкъл Холински, ръководител на отдела за атомна интерферометрия в Бирмингам и водещ автор на изследването, и неговият екип в Бирмингам е гравитационен градиометър. Тяхната система преодолява вибрациите и редица други екологични предизвикателства, за да приложи успешно квантовата технология в областта.

Този пробив ще позволи бъдещите гравитационни проучвания да бъдат по-евтини, по-надеждни и да се доставят 10 пъти по-бързо, намалявайки времето, необходимо за проучвания от месец на няколко дни.

Снимка: Unsplash

Виж още: Нова технология може да ни позволи да обикаляме планетата с невиждани скорости