Лидерът в световен мащаб що се отнася до камера сензори за смартфони, DSLR-и и безогледални фотоапарати, Sony, смята да предложи масово своята технологията за следващото поколение Face ID идентификация.

В интервю за Bloomberg босът на отдела за сензори в Sony Сатоши Йошихара споделя, че японският гигант планира да увеличи значително производството на предни и задни 3D камери в края на лятото. Основната причина е търсенето на въпросните сензори от редица смартфон производители.

В интервюто Йошихара говори предимно за възможностите за добавена реалност, които ще предостави новият 3D сензор на Sony, но според колегите от The Verge най-примамливата екстра е предлаганата по-напреднала лицева идентификация спрямо моментните предложения от Apple, Samsung, Huawei и т.н.

Face ID на Apple (и останалите китайски Android производители) работи като проектира координатна мрежа от невидими точки, които разпознават лицевите очертания на съответния потребител в 3D пространството.

Новият 3D сензор на Sony от друга страна използва лазерни импулси подобно на ехолокацията при прилепите, които създават по-детайлна карта на обкръжаващата среда.

Според боса на Sony технологията на японците ще предостави по-детайлни модели на лицата на потребителите и може да работи адекватно от разстояние до пет метра.

Припомняме, че в края на 2017 година се появи слух, според който Apple ще предложи именно лазерно-базирана система за разпознаване към смартфоните си от 2019 година. В слуха обаче не се споменаваше името на конкретна компания, която да предостави технологията. Нито Sony, нито Apple за момента разкриват конкретни подробности около евентуална сделка, но от друга страна трябва да припомним, че американската компания от години използва камера сензорите на японците. Тоест има реален шанс споменатото от Сатоши Йошихара силно търсене да идва именно от Apple.

Възходът на онлайн видеото

---

10-те най-четени материали в HiComm за 2018

Тагове: