В последните две години частната космическа компания SpaceX на Илон Мъск се опитва да свали значително цената на полетите, като използва повторно своите ракети. До съвсем скоро всяка ракета имаше еднократно приложение – тя извежда своя товар в орбита, след което се връща на земята, като или пада в морето, или изгаря при навлизане в земната атмосфера. С множество усилия обаче SpaceX успя да усъвършенства технология, която позволява на части от ракетата да се приземят обратно и да бъдат възстановени. Така от декември 2015 г. насам цели 6 елемента от изстреляни ракети бяха прибрани обратно - било то от космодрума на Кейп Канаверал или от платформа в океана. Много вероятно е към тях да бъде добавен още един, тъй като през този уикенд SpaceX ще изстреля израелски комуникационен сателит.

Сега компанията на Илон Мъск се готви за следващата крачка, а именно да изстреля повторно една от вече използваните ракети. За този “рециклиран” космически полет вече има и кандидат – това е базираният в Люксембург сателитен оператор SES, който ще използва ракетата за извеждането на един от своите сателити. Изстрелването ще стане тази есен от космодрума в Кейп Канаверал.

“Вярваме, че повторното използване на ракети поставя началото на нова епоха в космическите полети и имаме пълно доверие на SpaceX”, казва компанията SES, цитирана от Tech Radar.

Виж още: Китайският всъдеход за Марс прилича на космическа пеперуда

Тагове: