За шести пъти SpaceX успя да върне своята ракета Falcon 9 невредима на Земята, като за четвърти път това става с кацане на платформа в океана, предаде Slash Gear.

Ракетата бе изстреляна половин час след полунощ в неделния ден от космодрума Кейп Канавъръл в щата Флорида, за да изведе в геостационарна орбита японския комуникационен сателит JCSAT-16. Изпращането на ракета до тази орбита е по-трудно начинание, отколкото достигането на ниската околоземна орбита, и изисква повече гориво и скорост. Това направи мисията по-сложна за SpaceX, особено като се има предвид, че при завръщането си Falcon 9 е подложена на изключително нагряване и ускорение. Освен това, при обратния си полет ракетата има по-малко гориво, което да ѝ помогне при маневриране.

С това кацане успеваемостта на SpaceX вече става над 50 процента, тъй като за последните две години компанията опита 11 приземявания. Следващата цел пред Илон Мъск е да използва в нова мисия именно някоя от успешно върнатите ракети. Засега това най-вероятно ще бъде приземената през април ракета, но все още не е уточнен нейният нов товар.

Виж още: SpaceX започва тестове на двигателя, който ще ни отведе до Марс