Ново проучване, публикувано в списание Geophysical Research Letters, описва подробно дупката, която се е образувала в земната атмосфера след бързото непланирано разглобяване (Rapid Unscheduled Disassembly - RUD) на ракетата Starship на SpaceX по време на втория ѝ орбитален изпитателен полет.

Изследването е публикувано в научното списание на 26 август и в него се твърди, че SpaceX е създала дупка в йоносферата на Земята, която се намира между 80 и 600 километра над земната повърхност. Тази област от земната атмосфера е мястото, където газовете се лишават от електрони и се превръщат в плазма, но след експлозията на ракетата Starship на SpaceX изследователите са открили първото по рода си смущение.

Според проучването множество наземни инструменти и сателити са засекли смущението в областта на атмосферата, където е експлодирала ракетата, като то е продължило между 30 и 40 минути, преди да се възстанови напълно. Екипът обяснява, че йоносферните дупки не са особено нови при експлозията на химически ракети, тъй като изследователите знаят, че въглеродният диоксид и водните пари могат да доведат до реформиране на йонизираните кислородни атоми в нормален кислороден атом. Районът, в който се случва това, води до образуване на „дупка“ в плазменото море, което представлява йоносферата.

Новото тук е методът, по който е образувана дупката. Вместо от химическа реакция йоносферната дупка е създадена от ударната вълна от експлозията на кораба Starship, която според изследователите временно е премахнала нормалните свойства на плазмата в тази област на пространството. Освен това изследователите твърдят, че е възможно горивото, което не е изгоряло веднага след експлозията, да е удължило продължителността на йоносферната дупка. Изследователите казват, че това е първият случай, когато йоносферна дупка е създадена от „катастрофално явление“, предизвикано от човека.

Снимка: Unsplash/Space.com

Виж още: Петилетката за четири: Китай достигна предвидената за 2030 г. цел за чиста енергия