NASA избра SpaceX да построи космическия кораб, който ще заведе хора на Луната за пръв път, откакто програмата Apollo направи това преди много години. Агенцията обяви, че SpaceX е получил поръчката за апарат за кацане на лунната повърхност по програмата Artemis. В надпреварата фирмата на Илон Мъск победи компанията на Джеф Безос Blue Origin, която се бе обединила с военнопромишления гигант Lockheed Martin, както и друга отбранителна компания на име Dynetix, за да спечели поръчката на стойност 2.9 милиарда долара. Интересно е, че досега се смяташе, че NASA ще избере две компании за съвместен проект.

По традиция агенцията избира повече от един доставчик, за да осигури конкуренция и резервен вариант. Така например миналата година тя избра и трите компании за първоначалния етап на проекта, но сега заложи изцяло на SpaceX.

За лунната си мисия Илон Мъск предложи кораба Starship и въпреки факта, че всички негови прототипи до момента се провалиха на тестове, NASA изглежда уверена в успеха. Сега SpaceX планира да изведе Starship в орбита до края на годината.

Според NASA възможността Starship да бъде използван многократно също е повлияла на решението.  

Поръчката е голяма победа за SpaceX, чиято следваща мисия с космонавти до МКС е насрочена за 2 април. Към момента завръщането на Луната е предвидено за 2024 г., но финансови и технически пречки могат да изместят този срок.

Снимка: SpaceX

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви