Русия и Китай планират да работят заедно за изграждането на изследователска станция на Луната. В съобщение, цитирано от Ars Technica, двете страни заявиха, че ще си сътрудничат в Международна лунна научна станция. Все още няма много подробности за проекта, но Роскосмос, руската национална космическа агенция, предполага, че може да включва съоръжения както в орбита около Луната, така и на нейната повърхност. Тя ще бъде отворена и за други нации да се присъединят.

Китай и Русия бяха двете страни, които по-специално липсваха в споразуменията по програмата "Артемида" на NASА. Обявено през октомври 2020 г., споразумението има за цел да създаде шаблон за мирно, кооперативно и прозрачно изследване на Луната.

Дмитрий Рогозин, ръководителят на Роскосмос, заяви, че т.нар. Лунен шлюз, космическа станция, която NASА планира да изгради в орбита около Луната като част от проекта "Артемида", е твърде "ориентиран към САЩ". Това е независимо от факта, че NASА и Роскосмос са си сътрудничили продуктивно в продължение на десетилетия на Международната космическа станция и същото споразумение, което направи възможно МКС, ще управлява новата лунна американска база.

По-късно Рогозин остави отворена възможността двете космически агенции да работят отново заедно, но тъй като Роскосмос вече си партнира с Китай, шансовете това да се случи изглеждат много по-малко вероятни.

Снимка: shutterstock

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?

 

Чуйте най-новия епизод на нашия подкаст HiCast - най-интересното от света на технологиите!