Първият екземпляр от месоядния динозавър горгозавър, който някога е попадал на търг, ще бъде пред участниците в търга в Ню Йорк на 28 юли според аукционната къща Sotheby's.

Горгозавърът е хищник, живял преди 80 милиона до 73 милиона години, или милиони години преди да съществува неговият по-известен роднина, страховитият Тиранозавър рекс; той дебнел плячката си в части от сегашните западни Съединени щати и Канада според Природонаучния музей в Лондон. Скелетът на звяра с размери близо 3 метра височина и 6.7 метра дължина, или колкото дължината на три големи матрака, подредени един над друг, се очаква да бъде продаден за поне 5 милиона долара и може би да достигне около 8 милиона долара, съобщи Sotheby's.

Много останки от динозаври са попадали на търг и преди, включително Дейнонихус, грабливата птица, вдъхновила появата на велосирапторите във филмите „Джурасик парк“; месояден алозавър; и тиранозавър, който беше продаден за 31.8 милиона долара на търг през октомври 2020 г., което го направи най-скъпия фосил на динозавър, продаван някога. Но това е първият горгозавър, който ще бъде продаден на търг и въпреки че търгът е законен, учените не са много доволни от това.

„Всеки път когато фосил на гръбначно животно се продава потенциално на частен колекционер, това е обезпокоително“, казва Грегъри Ериксън, палеобиолог от Флоридския държавен университет в Талахаси, пред Live Science. „Това отнема потенциала за научен напредък. Но отново в този случай, доколкото мога да преценя, екземплярът е законно придобит, така че това е честно. Това са нашите закони.“

Кат Шрьодер, палеомакроеколог от Университета на Ню Мексико, която не участва в търга, добавя, че е „разочароващо да се види добър екземпляр от рядък динозавър, потенциално на път към частен колекционер“. Често екземплярите в частни колекции не се подлагат на по-нататъшни палеонтологични изследвания, „тъй като или не са предоставени на учените, повредени са по време на подготовка, транспортиране или съхранение, или съществена информация относно произхода е загубена“, казва тя в имейл до Live Science.

Горгозавърът, което на гръцки означава „свиреп гущер“, е по-малък от Тиранозавър рекс, но подобно на своя роднина имаше остри зъби и малки ръце. Възрастните можели да тежат до 2 тона, а представителите на вида имали остро обоняние и зрение като на ястреб според Sotheby's.

Има поне 12 пълни или почти пълни черепа и няколко частични скелета на горгозавър, които са известни на учените, което прави всеки екземпляр изключително ценен. За да представим това число в перспектива, в момента има 58 екземпляра от T. rex в обществени фондове, докато 53 екземпляра са търговска или частна собственост.

Снимка: Sotheby's

Виж още: Невиждани досега микроби в ледник могат да запалят нова пандемия