Изумени учени са открили повече от 900 невиждани досега вида микроби, живеещи в ледниците на Тибетското плато. Анализът на геномите на микробите разкри, че някои имат потенциала да породят нови пандемии, ако бързото топене, причинено от изменението на климата, ги освободи от техните ледени затвори.

В ново проучване изследователи от Китайската академия на науките взеха проби от лед от 21 ледника на Тибетското плато - регион с голяма надморска височина в Азия, вклинен между Хималайската планинска верига на юг и пустинята Такламакан на север. След това екипът извлече ДНК на микроскопичните организми, заключени вътре в леда, създавайки масивна база данни от геноми на микроби, която те нарекоха Каталог на генома и гена на тибетския ледник (TG2G). Това е първият път, когато микробна общност, скрита в ледник, е генетично каталогизирана.

Екипът откри 968 микробни вида, замръзнали в леда - предимно бактерии, но също и водорасли, археи и гъбички, съобщиха изследователите в списанието Nature Biotechnology. Но може би по-изненадващо е това, че около 98% от тези видове са били напълно нови за науката. Това ниво на микробно разнообразие е неочаквано поради предизвикателствата, свързани с живота в ледниците, казаха изследователите.

„Въпреки екстремните условия на околната среда като ниски температури, високи нива на слънчева радиация, периодични цикли на замръзване-размразяване и ограничени хранителни вещества, повърхностите на ледниците поддържат разнообразен набор от живот“, пишат авторите на изследването.

Изследователите не са сигурни колко точно са стари някои от тези микроби; предишни проучвания показват, че е възможно да се съживят микроби, които са били в капан в лед до 10 000 години.

Това не е първият път, когато учени откриват изненадващо изобилие от микроби, живеещи в тибетските ледници. През януари 2020 г. екип, който анализира ледени ядра от един ледник, разкри 33 различни групи вируси, живеещи в леда, 28 от които никога не са били виждани преди.

Изненадващото микробно разнообразие в ледниците, съчетано с увеличаването на топенето на ледниковия лед поради изменението на климата, увеличава шансовете потенциално опасни микроби - най-вероятно бактерии - да избягат и да предизвикат хаос, казаха изследователите.

„Уловените в лед патогенни микроби могат да доведат до локални епидемии и дори пандемии, ако бъдат освободени в околната среда“, пишат авторите.

Доказателствата сочат, че някои от новооткритите бактерии могат да бъдат много опасни за хората и други организми. Екипът идентифицира 27 000 потенциални вирулентни фактора - молекули, които помагат на бактериите да нахлуят и колонизират потенциални гостоприемници - в каталога TG2G. Изследователите предупреждават, че около 47% от тези вирулентни фактори не са били виждани никога преди и затова няма начин да се знае колко вредни могат да бъдат бактериите.

Дори ако тези потенциално патогенни бактерии не оцелеят дълго след като са избягали от своите ледници, те пак могат да причинят проблеми, казаха изследователите. Бактериите имат уникалната способност да обменят големи участъци от своята ДНК, известни като мобилни генетични елементи, с други бактерии. Така че дори ако ледниковите бактерии умрат малко след като са били размразени, те пак могат да предадат част от вирулентността си на други бактерии, които срещат. Това генетично взаимодействие между ледниковите микроби и съвременните микроорганизми „може да бъде особено опасно“, завършват учените.

Снимка: Unsplash

Виж още: 16 полезни хакa за умния ви телевизор, за които не подозирате