Руският шеф на космическата програма заплашва да напусне програмата на Международната космическа станция (МКС) през 2025 г., освен ако САЩ не отменят санкциите си срещу руския космически сектор.

"Ако санкциите останат и не бъдат отменени в близко бъдеще, въпросът за оттеглянето на Русия от МКС ще бъде отговорност на американските партньори", заяви генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин по време на изслушването в руския парламент. "Или ще работим заедно, като в този случай санкциите се вдигат незабавно, или няма да работим заедно и ще разположим собствената си станция в открития Космос", добави Рогозин. Русия е на път да пусне нов докинг модул към МКС това лято, който може да служи като център на независим комплекс.

Рогозин също заяви, че Русия не може да изстрелва някои сателити, тъй като американските санкции забраняват на страната му да внася някои микрочипове, необходими за руската програма. Съществува и глобален недостиг на процесори, свързани със спиране на производството на фона на пандемията на коронавируса.

"Имаме повече от достатъчно ракети, но няма с какво да ги изстреляме", казва Рогозин пред Ройтерс. "Имаме космически кораби, които са почти сглобени, но им липсва един конкретен комплект микрочипове, който няма как да закупим поради санкциите."

Оше през 2014 г. Рогозин саркастично отбеляза, че НАСА трябва да използва батути вместо руски космически кораб "Союз", за да отведе астронавтите си до МКС. Коментарите дойдоха, след като САЩ и други западни държави наложиха санкции на руски служители - включително и самия Рогозин, - свързани с руските военни действия в Крим. След като през 2011 г. флотът на космическите совалки на НАСА беше заземен, "Союз" стана единственото орбитално "такси" за астронавти. Това положение обаче се промени миналата година, когато SpaceX започна да лети с екипажи до и от МКС.

Други неотдавнашни санкции дойдоха след онова, което американските власти определиха като ръководени от Русия кибератаки и намеса в изборите - обвинение, което Русия отрече. През декември администрацията на президента Доналд Тръмп заяви, че руските космически заводи ЦНИИМАШ (Централният изследователски институт по машиностроене) и Ракетно-космическият център "Прогрес" имат връзки с военните на страната. Такова обозначение означава, че американските компании трябва да придобият специални лицензи, преди да продават на тези организации.

Тези субекти бяха сред десетките, които бяха подложени на преглед от Министерството на търговията на САЩ по време на управлението на Тръмп както в Русия, така и в Китай. Ново напрежение настъпи, след като новият президент на САЩ Джо Байдън по-рано тази година нарече руския си колега Владимир Путин "убиец", като същевременно наложи повече санкции срещу Русия. Русия посочи, че се нуждае от повече уверения, за да продължи напред със съвместни космически проекти след 2024 г.

"Става въпрос за санкциите, въведени от американската администрация срещу предприятията от руската космическа индустрия, както и за липсата на официална информация в Роскосмос от американските партньори относно планирания допълнителен контрол и експлоатация на МКС", се казва в изявлението на Роскосмос.

Снимка: NASA

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега