Земното ядро се намира в центъра на Земята и радиусът му е 3470 км., като локацията му е на на дълбочина 2900 км. В сравнение със земната мантия, ядрото се отличава с висока плътност и електропроводимост, както и с понижена скорост на надлъжните и поглъщане на напречните сеизмични вълни. Предполага се, че външното земно ядро е течно с температура около 3360 градуса, като общия състав е предимно от съединения на желязото или подобен на състава на земната мантия, но в състояние на метална фаза. Земното ядро представлява 33,5% от масата на планетата Земя.

Сега обаче се наблюдава нов процес, при който започва охлаждането на течното желязо и то нараства само от едната си страна. Причината за този неравномерен растеж е неизвестна, според проучване на сеизмолозите от Калифорнийския университет, публикувано в Nature Geoscience. Въпреки това, неравномерният растеж не деформира сърцевината. Тъй като разтопеното желязо във външното ядро ​​кристализира, то е отговорно за поддържането на сферичната форма на тази структура, която расте със скорост от един милиметър годишно.

Странното събитие е записано под повърхността на морето Банда в Индонезия. Според изследванията се смята, че има нещо, което отвежда топлината от външното ядро ​​или земната кора под посочената област. При по-нататъшно охлаждане кристализацията на желязото става по-бързо и в резултат на това вътрешното ядро ​​расте по-бързо. Магнитното поле на Земята участва пряко в неравномерното разширяване на ядрото. То действа като защитен слой срещу лъчението, излъчвано от Слънцето и благодарение на разсейването на топлината от вътрешното ядро, причинява процеса на конвекция.

Първите признаци на този дефект са открити в сеизмичните вълни. Те преминават през вътрешното ядро ​​с по-висока скорост по оста на въртене (север-юг) от екватора. Изследователите приписват бавното движение на вълните. Използвайки компютърен модел, сеизмолозите от Калифорнийския университет стигнаха до заключението, че вътрешното ядро ​​на Земята бързо нараства при своя екватор. Освен това, темпът на растеж е 60% по-висок на Изток, отколкото на Запад. 
Снимка: Pikrepo

Виж още: Сензацията Genshin Impact гони половин милиард долара приходи за 2 месеца