Американски войници, разположени в Европа, може случайно да са издали информация за запасите от ядрени оръжия на САЩ, когато са използвали приложения с флаш карти, за да им помогнат да запомнят подробности за иначе поверителните данни, се казва в доклад на специализиращата в разузнавателна работа компания Bellingcat.

Феке Постма, изследовател от Bellingcat, пише, че войниците са използвали учебни приложения като Chegg, Cram и Quizlet, за да създадат флаш карти, където са съхранявала информация за бази в Европа, където вероятно са се намирали ядрени оръжия на САЩ, тайни кодове, пароли и други подробности относно сигурността на инсталациите. Изглежда, че те са забравили да зададат настройките за приложенията на „частни“, така че потребителските им имена и снимки да не са публични, а тъй като някои от войниците са използвали същите снимки, каквито са имали в своите профили в LinkedIn, няма да е било трудно да ги свържете с ядрената информация.

Защо войниците използват незащитени учебни приложения, за да запомнят информацията, не е ясно. Експертът се е свързал с длъжностни лица с Министерството на отбраната на САЩ, НАТО и Европейското командване няколко седмици преди публикуването на доклада му, а флаш картите с поверителната информация вече са свалени (макар че все още могат да бъдат видими на архивния сайт Wayback Machine).

Създателите на приложенията също не отговориха на исканията за коментар на The Verge. Имейл на медията до Министерството на отбраната с въпроса, дали участващите войници могат да бъдат изправени пред някакви дисциплинарни действия, също не получи отговор, но ситуацията подчертава уязвимостта на военната IT инфраструктура.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт