SpaceX най-накрая завърши първия си напълно интегриран летателен тест на кораба Starship след месеци на закъснения и прекратено изстрелване по-рано през седмицата, макар и не толкова гладко, колкото компанията би искала. Комбинацията от Starship и ускорител Super Heavy се издигна от съоръжението на SpaceX в Бока Чика, Тексас, в 9:34 ч. сутринта, след кратко задържане, но не успя да се отдели и падна при неуспешна маневра за обръщане, преди да се взриви.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск по-рано каза на ентусиастите да смекчат очакванията си. Полетът на Starship имаше за цел да събере данни за бъдещи пътувания с ускорение. Както SpaceX обясни по време на живото предаване, единствената цел е била да се издигне над стартовата площадка - всичко отвъд това е било просто бонус. Компанията прекрати първия опит поради замръзнал клапан за налягане.

SpaceX все още не е съобщила кога очаква да извърши следващия си опит за полет. Компанията твърди, че може да произвежда повече от един Starship едновременно, така че забавянето няма да е непременно дълго.

Starship и Super Heavy заедно са високи 120 метра или по-високи от ракетата Saturn V. Общо 39-те двигателя Raptor (33 в ускорителя, 6 в Starship) са достатъчно мощни, за да изтеглят полезен товар до 149 000 кг до ниска околоземна орбита, когато са за многократна употреба, и 249 000 кг, когато са за изхвърляне. За сравнение дори Falcon Heavy може да изведе "само" 63 000 кг до тази орбита. Новата ракета позволява мисии, които просто не са били възможни преди, включително евентуални пътувания до Луната и Марс, които изискват голямо количество гориво и запаси.

Успехът при следващия тест е от жизненоважно значение предвид времето, в което се осъществяват както собствените планове на SpaceX, така и изследователските усилия на NASA. SpaceX разчита на Starship за лунен туризъм и други търговски полети. Кацанията на NASA на Луната с помощта на програмата Artemis, които в момента са планирани да започнат през декември 2025 г., ще зависят от ракетата за достигане на повърхността и връщане на астронавтите в капсулата "Орион" за пътуване до дома. Колкото по-скоро SpaceX успее да докаже, че Starship е жизнеспособна машина, толкова по-големи са шансовете ѝ да сведе до минимум по-нататъшните забавяния.

Снимка: SpaceX, YouTube

Виж още: На какво всъщност мирише Луната?