Нищо не разваля външния вид на дисплея така, както видимите пръстови отпечатъци. Не би ли било страхотно, ако сензорните екрани не бяха магнити за пръстови отпечатъци? Ако нов патент от GM е нещо, което трябва да се приеме като комерсиално налична технология, това раздразнение може да остане нещо от миналото.

Докато сензорните екрани бавно, но сигурно заменят бутоните в колите ни, проблемът с петната нараства. Разбира се, винаги можете да вземете микрофибърна кърпа, за да избършете досадните следи от пръсти. Производителят на автомобили GM обаче може да има по-удобно решение. Според Gizmodo GM е патентовал нов дизайн на екрана, който ще позволи на сензорните екрани да се почистват сами.

Съобщава се, че тази технология ще интегрира виолетови пиксели сред сините, червените и зелените пиксели на дисплея. Подобно на ултравиолетовата светлина, светлината, излъчвана от виолетовия пиксел, би била невидима за човешкото око, така че няма да има ефект върху цветовете, показани на екрана. В допълнение към виолетовите пиксели дисплеят ще има и невидимо покритие от фотокатализатор на основата на метален оксид.

Ако се чудите как тези две добавки водят до чист екран, отговорът е химически реакции. Когато е изложено на ултравиолетова светлина, покритието на фотокатализатора е в състояние да абсорбира светлината и да създаде химическа реакция, използвайки влагата във въздуха. По време на реакцията органичните материали, оставени от пръстови отпечатъци, както и остатъци от масло и мазнини от бързо хранене се разграждат. След приключване на реакцията всичко изсъхва и изчезва като прах.

Докато естествената слънчева светлина може да се погрижи за частта от ултравиолетовата светлина, виолетовите пиксели все още са необходими. Например много автомобили имат затъмнени стъкла, които блокират слънчевата светлина. Освен това има възможност водачът да иска да активира функцията, докато е на тъмно.

Ако сте развълнувани да видите тази технология да пристигне в следващия ви автомобил на GM или да се разшири до други сродни технологии, може да изчакате известно време. GM не е обявил дали преследва комерсиално приложение на тази технология или не. Това означава, че тя може да е нещо, което компанията ще пусне след няколко години или може да реши да не я пуска изобщо. Надяваме се, че ще го направи, защото би било хубаво да спрем да се тревожим за пръстовите отпечатъци през цялото време.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат