Калмарите и октоподите са едни от най-завладяващите същества в нашите океани, надарени с уникалната способност да променят плавно цвета и прозрачността на кожата си. Това им придава почти извънземна аура - а за учените, които се опитват да разберат механизмите зад активния им камуфлаж, те биха могли и да бъдат такива.

Това е така, защото кожните клетки на калмарите не могат да бъдат култивирани в лаборатория, което ги прави почти невъзможни за изследване. Но сега някои безстрашни изследователи са измислили хитър заобиколен вариант: вместо това възпроизвеждат способността на калмарите да се маскират в човешки клетки.

"Имахме тази луда идея да видим дали бихме могли да уловим някакъв аспект от способността на кожните тъкани на калмарите да променят прозрачността си в човешки клетъчни култури", казва Алон Городецки, който представя резултатите на екипа си на среща на Американското химическо дружество, в съобщение за пресата.

Така наречената "регулируема прозрачност" на главоногите функционира чрез комбинация от пигментно оцветяване, което може да промени количеството на погълнатата светлина, и структурно оцветяване, което влияе на начина, по който светлината се разсейва през микро- и наноскопични структури, обяснява Городецки.

Городецки и неговото изследване се фокусират върху левкофорите - кожни клетки, които улесняват структурното оцветяване чрез протеини, наречени рефлектини. Тези рефлектини обикновено се струпват заедно, образувайки наночастици, които могат да отразяват обратно светлината, която изглежда бяла.

Като пропускат светлината с малко разсейване, повърхността може да изглежда прозрачна. При по-голямо разсейване кожата става непрозрачна. Целта на изследователите е била да контролират рефлектина в тези клетки, за да контролират прозрачността.

"Искахме да създадем клетки на бозайници, които стабилно, а не временно образуват рефлектинови наноструктури, за които да можем по-добре да контролираме разсейването на светлината", казва Городецки.

За да провери това, екипът на Городецки първо трябваше да въведе рефлектин-формиращи гени от калмари в човешки клетки, но откриването на начина, по който да накарат подобрените човешки клетки да произвеждат стабилно рефлектин, отне известно време.

В крайна сметка те намират спасение в солта.

Чрез добавяне на сол към средата на клетъчните култури рефлектинът в човешките клетки започнал да се струпва в по-големи наночастици. Колкото повече добавяли, толкова по-големи били струпванията на рефлектин. Това на практика им позволява да регулират прозрачността чрез контролиране на количеството сол.

Смисълът на това откритие не е да помогне за създаването на невидими хора. Вместо това Городецки се надява, че откритията на екипа му ще позволят на учените да визуализират по-добре кожните клетки на калмарите, което на свой ред ще доведе до повече иновации като например течни прозорци.

Снимка: Unsplash

Виж още: Райски остров крие тревожно доказателство за човешкото влияние върху природата