Екип китайски изследователи е вкарал малък органоид, направен от човешки стволови клетки, в тялото на малък робот, в резултат на което се е получило франкенщайнско творение, което може да се научи да изпълнява определени задачи.

Както съобщава South China Morning Post, изследователите от университета в Тиендзин и Южния университет за наука и технологии са свързали мозъчната тъкан с невронен интерфейс, което ѝ позволява да предава инструкции на тялото на хуманоидния робот.

Целта е да се проучат мозъчно-компютърните интерфейси, които могат да действат като посредник между електрическите сигнали в мозъка и компютърната мощ.

Според изявлението на изследователите мозъчният робот е "първата в света интелигентна система за взаимодействие с комплексна информация с отворен код "мозък върху чип".

Стряскащата картина, представена от изследователите, обаче е малко подвеждаща. Розовите петна, които изглеждат като мозъчно вещество, са просто макети или "демонстрационни диаграми на бъдещи сценарии за приложение" и вероятно са много по-малки в реалния живот.

Органоидите на изследователите са създадени от човешки плурипотентни стволови клетки, които имат способността да се делят и развиват в различни видове клетки като например мозъчни тъкани.

Учените се надяват, че освен да научат малък хуманоиден робот да избягва препятствия или да захваща предмети, органоидите в крайна сметка ще могат да се използват за възстановяване на човешкия мозък чрез трансплантация. Например учените вече са предполагали, че такива трансплантации биха могли да помогнат на пациенти, претърпели инсулт.

"Трансплантацията на човешки мозъчни органоиди в живи мозъци е нов метод за подобряване на развитието и функциите на органоидите", се казва в последния документ, цитиран от SCMP. "Органоидните трансплантати имат функционална съдова система, получена от гостоприемника, и показват напреднало съзряване."

Въпреки това изследването е все още в начален стадий и остават много въпроси. Не е ясно например дали увредените мозъчни тъкани някога ще могат да бъдат възстановени или реконструирани с помощта на органоиди.

Независимо от това изследователите са заинтригувани. Миналата година изследователи от Университета на Пенсилвания вкараха човешки неврони в мозъците на плъхове с увредена зрителна кора, което доведе до това, че някои от засегнатите области се върнаха към живот и реагираха на външни стимули като например светлина.

Снимка: Unsplash/Tianjin University

Виж още: Тази компания твърди, че дрехите ѝ ще пазят вашето тяло от Wi-Fi и 5G облъчване