Иконата на научната фантастика, която измисли и популяризира термина „метавселена“, спира литературната си кариера, за да изгради своя собствена такава.

Както беше разкрито от Wired, авторът на Snow Crash и пионер в киберпънк жанра Нийл Стивънсън работи с крипто партньор, за да създаде отворена платформа за метавселена, която, както се надяват нейните създатели, ще бъде по-децентрализирана версия на типовете метавселени на Big Tech като тези, управлявани от Fortnite и Facebook.

„Сякаш Нийл слиза от планините като Гандалф, за да възстанови метавселената в отворен, децентрализиран и творчески ред“, казва предприемачът в областта на роботиката и добавената реалност Рони Абовиц, който също действа като стратегически съветник на Lamina1 - компанията, на която Стивънсън е съосновател с ръководителя на Bitcoin Foundation Питър Весенес.

Както Весенес казва пред Wired, първоначално той беше загрижен, че титанът на научната фантастика ще иска да печели от собствената си реклама, създадена от него.

„Това е потенциално първият въпрос“, каза биткойн предприемачът. „Нийл продава ли марката си на някаква компания за метавселена?“

Веднъж щом хората разговарят с двойката зад Lamina1, Весенес твърди, че „те заключават, че това е принципно усилие“, и след това започват да питат как планират да го направят. Отговорът на този последващ въпрос, изглежда, ще бъде измислен по пътя.

„Икономиката е свързана с възприемането на идеята", обяснява Весенес, без да добавя повече подробности. „Колкото повече хора използват нещо, толкова по-ценно е то.“

Изпълнението обаче може да се окаже пречка. Още през 2021 г. Стивънсън събра половин милион долара, за да създаде невероятно амбициозна игра за бой с мечове, наречена Clang, пълна със собствен нов хардуер за улавяне на движение, но проектът се разпадна през следващата година, без да даде нищо.

Сега той и съдружниците му описват много по-амбициозен проект, подобен на идеята за единна интернет платформа. С други думи звучи доста по-амбициозно от Clang. Ресурсите също могат да бъдат оскъдни. Wired съобщава, че в момента в компанията работят само трима инженери, въпреки че възнамеряват да наемат много повече, докато изграждат своите технологии.

Като добавя още повече към залозите, Стивънсън казва, че не възнамерява да си почива много от писането на романи: кралят на киберпънка каза, че „когато календарът се обърне към 2023 г., ще се върне към обичайното“.

„Моят издател ще изпрати наемен убиец след мен, ако не изпълня задълженията си“, завършва той пред Wired.

Снимка: Unsplash

Виж още: Колко далече е Meta от метавселената си?