Тайландската храна, била тя в скъп ресторант или (най-вече) доставена в дома, е любима на чревоугодниците по целия свят. Тайландските власти обаче смятат, че тя не се приготвя достатъчно добре навсякъде, и искат да се справят с този проблем. За целта те подкрепят Thai Delicious Committee (Тайландски вкусен комитет) — организация, която оценява класическата кухня с комбинация от експерти и… роботи.

Агенцията, създала TDC, вече е похарчила над милион долара, за да създаде стандарти за вкусна тайландска кухня. Около 100 000 долара от сумата са вложени в създаването на "**робот**", който анализира химическия състав на различни ястия и им дава прецизен рейтинг. За референция се използват рецептите на признати тайландски готвачи, оценени от 120 професионални критици.

Комитетът планира да започне да продава робота на тайландските посолства по света срещу 18 000 долара за бройка. Така те могат да тестват ресторантите в съответната страна и да им дават официални сертификати за автентичност. Прочетете повече по темата в The New York Times.

А какво ще кажете за тези дрони художници?