Тъй като Съединените щати са изправени пред исторически недостиг на жилища, изследователи от университета в Мейн смятат, че може да са намерили решение на проблема. Използвайки един от най-големите 3D принтери в света, Центърът за напреднали структури и композити на университета наскоро създаде първия 3D отпечатан дом, направен изцяло от материали на биологична основа. Намирането на начин за производство на 3D отпечатани домове в мащаб е предизвикателство, с което мнозина се опитаха да се справят през последните години. Към днешна дата повечето решения включват използването на бетон или глина и традиционни строителни методи като дървена рамка. BioHome3D обаче е различен.

Прототипът с площ от 55 квадратни метра разполага с отпечатани чрез 3D подове, стени и покрив, изработени от устойчиви дървесни влакна и биологични смоли. Къщата също е напълно рециклируема и не изисква седмици и месеци време за строителство на място, за да се сглоби. След 3D отпечатване на четири модула учените сглобиха BioHome3D за половин ден. След това на един електротехник му бяха необходими около два часа, за да свърже къщата към електричеството.

Експертите предполагат, че BioHome3D може да помогне за справяне с недостига на жилища в САЩ чрез намаляване на материалите и труда, необходими за изграждането на жилища на достъпни цени. Само в Мейн има нарастващ недостиг на около 20 000 жилищни единици в целия щат.

Струва си да се отбележи, че недостигът на жилища в САЩ предшества пандемията и проблемите с веригата за доставки, които дойдоха с нея. The Brookings Institution твърди, че настоящите жилищни проблеми могат да бъдат проследени до рестриктивните закони за зониране и разпоредбите за използване на земята, които позволяват на жителите да блокират опитите за изграждане на повече домове в техните квартали. Казано по друг начин, по-добре е да гледаме на жилищната криза като на политически въпрос, а не като на технологичен.

Това не означава, че технологиите не играят роля в подобряването на строителството. Циментът, който е ключовата съставка в бетона, има огромен въглероден отпечатък. Към 2018 г. глобалното производство на материала е допринесло за около 8% от годишните парникови емисии, или повече замърсяване, отколкото е произведено от цялата авиоиндустрия. Намаляването или пълното премахване на нуждата от бетон в жилищното строителство може да промени параметрите на влиянието върху околната среда.

Снимка: University of Maine

Виж още: Шумът в градовете накара птиците да запеят друга песен