"Тиенгун 1", първата китайска космическа станция, е по средата на неконтролируемо падане към Земята, което ще сложи край на мисията ѝ по доста ефектен начин. Най-вероятно това ще се случи в началото на април, но седмици преди сблъсъка не знаем практически нищо, тъй като опитите да се предположи къде и кога точно ще се случи той са обречени.

"Тиенгун 1", което буквално значи „Небесен дворец 1“, е китайска експериментална космическа станция, състояща се от един-единствен модул лаборатория, предназначен за тестова платформа за скачвания, орбитални операции и за тестване на основни подсистеми.

"Тиенгун 1" е изстреляна в Космоса на 29 септември 2011 г. на борда на ракета и китайският безпилотен космически кораб "Шънджоу 8" вече два пъти се скачи успешно с "Тиенгун 1" през ноември 2011 г. "Тиенгун 1" е оборудван с тренировъчна екипировка и две места за спане. В станцията са разположени камери с висока разделителна способност, с които от контролния център ще бъдат следени всички операции на борда. На станцията липсва тоалетна и кухненско оборудване, тъй като такива са налице в "Шънджоу".

И всичко това ще се удари някъде на Земята.

"В най-добрия случай можем да очертаем маршрут, по който ще падне станцията, който обаче се простира два до три пъти около планетата - доста дълъг курс наистина", коментира Бил Айлър от Центъра за проучване на орбиталните отпадъци.

Прогнозата се прави на базата на радарни наблюдения, които по принцип не са достатъчно чести, за да формулират солидна локация. Добрата новина е, че според експертите щетите от удара ще са минимални.

"Повечето пъти повторното навлизане в земната атмосфера минава незабелязано. Ако това стане над населено място по тъмно и при чисто небе, може да наблюдавате събитието."

Тагове: