Космическият телескоп "Джеймс Уеб" (JWST) установи, че един далечен свят, открит преди няколко години, може да е планета тип "очна ябълка" с океан, подобен на ирис, заобиколен от море от твърд лед - което я прави кандидат за потенциално обитаем свят.

Екзопланетата, наречена LHS-1140b, е открита за първи път през 2017 г. Първоначално се смяташе, че тя е "мини-Нептун", завихрен от гъста смес от вода, метан и амоняк. Но новите открития, приети за публикуване в The Astrophysical Journal Letters и достъпни на сървъра за предпечатни публикации arXiv, показват, че планетата е по-ледена и влажна, отколкото учените са смятали. Това означава, че на нея може да има живот.

"От всички известни в момента екзопланети с умерен климат LHS-1140b може да бъде най-добрият ни шанс един ден да потвърдим косвено наличието на течна вода на повърхността на чужд свят извън Слънчевата система", казва в изявление първият автор Шарл Кадийо, астрофизик от Университета в Монреал. "Това би било важен етап в търсенето на потенциално обитаеми екзопланети."

Намиращ се на 50 светлинни години от Земята, LHS-1140b е приблизително 1.73 пъти по-широк от нашата планета и има 5.6 пъти по-голяма маса от нея. Тя е привързана към звездата домакин. Това означава, че се върти с една и съща скорост, докато обикаля около звездата си. Една година за планетата е малко под 25 земни дни, тъй като тя се намира на близка орбита до звездата си.

Ако звездата на LHS-1140b беше звезда от главната последователност като Слънцето, орбита на такова разстояние би сварила океаните ѝ и би я направила напълно необитаема. Но тъй като планетата е по-хладно червено джудже, това кратко разстояние я поставя точно в средата на "обитаемата зона" - идеалното разстояние от звездата, на което може да съществува течна вода.

За да изследват екзопланетата, изследователите използват близката инфрачервена камера и безразделния спектрограф на JWST, които позволяват на телескопа да оцени съдържанието на планетата, докато светлината от звездата ѝ преминава през хипотетичната атмосфера на планетата, за да достигне Земята.

Като разгледаха дължините на вълните на погълнатата светлина, астрономите забелязаха следи от азот - основна съставка на земната атмосфера. Отделни изчисления също така разкриха, че планетата не е достатъчно плътна, за да бъде изградена от скали.

Взети заедно, тези резултати изглежда изключват възможността за скалист или мини-Нептунов свят в полза на такъв, затворен в ледено море.

Въпреки че по-голямата част от планетата би могла да бъде твърдо замръзнала, изследователите отбелязват, че страната на "ириса" би могла да достигне 20 градуса по Целзий на повърхността си - достатъчно топла, за да създаде обитаем басейн за морския живот на замръзналия свят.

Снимка: Unsplash/BENOIT GOUGEON, UNIVERSITÉ DE MONTRÉAL

Виж още: Samsung Galaxy Z Fold6 и Z Flip6 издигат Galaxy AI на следващо ниво