Рибите обикновено са считани за немного умни създания, но може би това не е справедливо обвинение. Според ново проучване един вид риба, рибата стрелец, е в състояние да разпознава човешките лица. Изследователи от Университета на Куинсленд, Австралия, и Университета в Оксфорд са установили, че рибата стрелец може да бъде научена да разпознава различни хора с доста висока степен на точност, и то въпреки липсата на по-добра зрителна кора.

Въпреки че мозъкът на рибата стрелец не съдържа неокортекс, учените открили, че рибата е в състояние да разпознава конкретно човешко лице от 44 възможни лица.

Как изследователите разбират това, пита Slash Gear?

Може би знаете, че рибата стрелец е в състояние да изстреля струя вода от устата си, за да улови плячка си. В работата си с рибите изследователите ги накарали да “изберат” лице от група лица, като го обстрелят със струя вода. Рибата не само успяла да избере конкретнo лице, но дори успяла да гo идентифицира дори когато някой елемент от него липсвал, например формата на главата.

Рибата имала точност от 81 процента при разпознаването - процент, който се увеличил с втория експеримент.

Откритието поставя под въпрос необходимостта от специфична и сложна част от мозъка, открита в приматите, благодарение на която да бъдат различавани човешки лица.

Да бъдеш в състояние да правиш разлика между голям брой човешки лица е учудващо трудна задача главно поради факта, че всички човешки лица имат еднакви основни характеристики. Всички лица имат две очи над носа и устата, следователно, за да може да различим хората, трябва да сме в състояние да открием минимални разлики в техните функции. Ако вземем предвид и приликите във външния вид между някои членове на семейството, то тази задача може да бъде наистина непосилна.

Виж още: Охлювите могат да помогнат за вземането на решения от роботите на бъдещето