С помощта на космическия телескоп "Хъбъл" астрономите откриха, че атмосферата на сравнително малка планета извън Слънчевата система е богата на водни пари. Все още обаче не планирайте ваканция до тази дестинация. Повърхността на планетата е достатъчно гореща, за да разтопи олово, което означава, че това е обвит в пара свят, негостоприемен за живота, какъвто го познаваме.

По-конкретно екипът, който стои зад това откритие, казва, че извън слънчевата планета или екзопланетата, наречена GJ 9872d, показва температури, подобни на тези на Венера (от 400 градуса по Целзий), но това не прави откритието по-малко вълнуващо.

Въпреки че учените и преди са откривали водна пара в атмосферите на много извънслънчеви планети, наблюденията на телескопа "Хъбъл" на този горещ и парлив свят, обозначен като GJ 9827d, представляват най-малката екзопланета, около която досега е открит този жизненоважен за живота елемент.

"Откриването на вода на GJ 9827d е вълнуващо, защото това е най-малката планета, на която сме открили атмосфера", казва Лаура Крейдберг, член на екипа и директор на отдела за атмосферна физика на екзопланети в Института по астрономия "Макс Планк". "Това ни приближава повече от всякога към характеризирането на истински подобни на Земята светове."

GJ 9827d е около два пъти по-широка от Земята и обикаля около звезда, наречена GJ 987, която се намира на около 97 светлинни години от нас в съзвездието Риби. Планетата е само един от трите земеподобни свята, които обикалят около тази звезда, която изглежда е на около 6 милиарда години.

"Това ще бъде първият път, в който можем директно да покажем чрез откриване на атмосфера, че тези планети с богата на вода атмосфера могат действително да съществуват около други звезди", казва в изявление Бьорн Бенеке, член на екипа и учен от Института за изследване на екзопланети "Тротие" към Университета в Монреал. "Това е важна стъпка към определяне на разпространението и разнообразието на атмосферите на скалисти планети."

Остава обаче един важен въпрос: какъв тип планета е GJ 9872d?

"Природата на тези малки планети, между два и три пъти по-големи от Земята, е наистина несигурна", казва Крейдберг. "Те биха могли да бъдат истински суперземи, с голямо скалисто ядро и лека атмосфера отгоре, или биха могли да бъдат нещо съвсем различно, например воден свят, изграден предимно от воден лед, който няма аналог в нашата Слънчева система."

Понастоящем астрономите, които стоят зад това откритие, не са сигурни дали Хъбъл е открил малко количество вода в пухкавата, богата на водород атмосфера, когато е изследвал GJ 9872d, или атмосферата на планетата е съставена предимно от вода.

"И двата резултата биха били вълнуващи, независимо дали водните пари са преобладаващи, или са само малък вид в атмосфера с преобладаващ водород", казва Пиер-Алексис Рой, водещ автор на изследването и учен от Института за изследване на екзопланети "Тротие".

Ако GJ 9872d е прекарала 6 милиарда години близо до своята звезда майка, интензивната радиация би трябвало да е изпарила всичкия наличен първичен водород, оставяйки малката планета с атмосфера, доминирана от водни пари. Това изглежда се потвърждава от факта, че опитите за откриване на водород около GJ 9872d досега са били неуспешни.

В противен случай, ако GJ 9872d все още се придържа към богата на водород обвивка, примесена с вода, тя би била класифицирана като мини-Нептун - вид планета, по-малка от Нептун, но все още наподобяваща ледения гигант от Слънчевата система, притежаваща плътна атмосфера от водород и хелий.

От друга страна, екзопланетата би могла да прилича на по-голяма и по-гореща версия на Юпитеровия спътник Европа, за която се смята, че съдържа два пъти повече вода от Земята, запечатана под дебела ледена кора. "Планетата GJ 9827d може да е наполовина вода, наполовина скала. И би имало много водни пари на върха на някое по-малко скалисто място", каза Бенеке.

Ако GJ 9827d все още притежава плътна атмосфера от водни пари, това би означавало, че тя се е родила по-далеч от звездата си - където температурите биха били по-ниски, - преди да мигрира до позицията, която виждаме днес.

Снимка: Unsplash/NASA/ESA/Leah Hustak (STScI)/ Ralf Crawford (STScI)

Виж още: Neuralink е провалът на Илон Мъск, за който той не иска да разберете