Екип от астрономи предполага, че първични черни дупки (ПЧД) преминават покрай нашата Слънчева система и нанасят хаос върху орбитите на планетите в нея, като ги карат да се "люлеят" и "клатят".

Според тяхната хипотеза една от тези древни реликви - за които се смята, че са били създадени само секунда след Големия взрив преди около 14 милиарда години - посещава Земята приблизително веднъж на десетилетие.

Тези обекти представляват особен интерес за учените, тъй като те подозират, че са изградени предимно от тъмна материя - хипотетична субстанция, която не взаимодейства със светлината или електромагнитното поле, но се предполага, че съставлява около 27% от материалите, които изграждат Вселената.

Това е екзотична и недоказана хипотеза - но все пак възхитителна и предвещаваща една вселена, пълна с изненади и все още неподозирани явления.

Тези хипотетични първични черни дупки биха били абсолютно миниатюрни, "с размер между молекулата на водорода и размера на средна бактерия", както казват авторите от Центъра по теоретична физика към Масачузетския технологичен институт пред Live Science.

Според изследователите въпреки малката си маса те все пак могат да предизвикат хаотично поведение на планетата.

Ако такава дупка прелети покрай планета, тя започва да се клати или леко да се люлее около пътя, по който се е движила преди прелитането, казват авторите пред Live Science. В резултат на това измереното разстояние между планетите и Слънцето ще се колебае с течение на времето.

Екипът симулира как биха се променили траекториите на планетите, ако обект с приблизително масата на астероид се доближи само на две астрономически единици - два пъти разстоянието между Земята и Слънцето - от нашата звезда. Според изчисленията на учените колебанията могат да варират от един сантиметър до няколко метра.

За да получат по-точен отговор, изследователите пишат в статията си, че ще трябва да "използват по-прецизни симулации на Слънчевата система и десетилетия наред данни от доста точни наблюдения".

Снимка: Unsplash

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно